Arhidieceza de Denver nu este singură în schimbarea ordinii Sacramentelor de iniţiere creştină
24.05.2015, Denver (Catholica) - Schimbarea ordinii de primire a Sacramentelor de iniţiere creştină în Arhidieceza de Denver (vezi ştirea) nu este o premieră pentru SUA. Şi alte Dieceze au făcut similar, de mai mult sau mai puţin timp: Saginaw (1995), Great Falls-Billings (1996), Portland (1997), Spokane (1998), Fargo (2002), Gaylord (2003), Tyler (2005), Phoenix (2005) şi Honolulu (2015). În 2012 Arhiepiscopul Samuel J. Aquila (atunci de Fargo, azi de Denver) a discutat despre refacerea ordinii iniţiale cu Papa Benedict al XVI-lea, care i-a spus: „Dvs aţi făcut ceea ce eu am dorit dintotdeauna să fac”.
Mai mulţi teologi au reacţionat pozitiv la preocuparea Arhiepiscopului de Denver pentru nevoile spirituale ale copiilor într-o lume tot mai seculară, citim într-un material publicat de situl Arhidiecezei respective. „Cultura noastră nu este favorabilă copiilor”, a spus Anthony Lilles, decan al seminarului Sf. Ioan din Los Angeles, la o întâlnire în toamna trecută cu cateheţii, în Denver. „Avem o cultură a morţii ce ne înconjoară, iar tinerii noştri au de-a face cu prieteni care au gânduri de sinucidere, care se mutilează, care cad în dependenţe de droguri sau de sex. Este un timp foarte, foarte trist. Trăim nişte vremuri care cer un deosebit de mare curaj. […] Domnul vă cere vouă să aveţi mare curaj. Mai mult, Domnul cere copiilor noştri mare curaj.” I-a încurajat atunci pe cateheţi, care participau la Congresul Catehetic al Arhidiecezei de Denver pe tema refacerii ordinii Sacramentelor iniţierii, să studieze experienţa primilor creştini şi modul în care aceştia „experimentau Sacramentele, înţelegeau Sacramentele – Sacramente ce le confereau viaţa divină, le dădea curajul în mijlocul unor situaţii extrem de dificile”.
Scott Powell, director al departamentului pentru Scriptură al Centrului Catolic Sf. Toma de Aquino din Boulder, Colorado, a spus cu aceeaşi ocazie că majoritatea catolicilor nu înţeleg adevărata naturii a confirmării (miruirii). „Confirmarea este Biserica ce spune: ‘uite, eşti botezat, ceea ce înseamnă că ai înainte o sarcină mare şi vei fi hrănit cu Pâinea Vieţii în curând, dar ai nevoie de întărire’. Şi acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de întărire. Iar dacă putem da tinerilor aceasta mai rapid, atunci lăudat să fie Dumnezeu, şi vorbesc ca părinte, învăţător şi catehet. Doresc copiii mei să aibă cât mai multă tărie şi har pentru a reuşi în această lume şi în acest timp de întuneric.”
Teologul Jared Staudt, fost profesor la Institutul Augustinian din Greenwood Village, scria în 2013 că primirea harului Duhului Sfânt la o vârstă mai mică va da copiilor curaj şi călăuzire în faţa dificultăţilor tot mai mari în trăirea unei vieţi creştine. A aştepta alţi cinci sau chiar zece ani înainte să primeşti acest har lipseşte în mod inutil copilul de harul Duhului Sfânt, atât de vital creşterii şi maturizării spirituale. Introducerea copiilor într-o relaţie mai profundă cu Duhul Sfânt la o vârstă mai mică poate (şi trebuie) să fie un stimulent pentru o viaţă de rugăciune mai profundă, pentru o mai activă participare la viaţa Bisericii şi pentru formarea în spiritul virtuţilor.”