Asociaţiile creştine ale lucrătorilor în audienţă papală
24.05.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a primit în audienţă sâmbătă, 23 mai 2015, aproximativ şapte mii de membri din federaţia creştină de lucrători ACLI (Asociaţiile Creştine de Lucrători Italieni), cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondare. Aniversarea, a remarcat Pontiful, conform unui material publicat de Radio Vatican, reprezintă o importantă ocazie pentru o reflecţie cu privire la motivaţiile care au dat naştere acestei asociaţii în lumina provocărilor contemporane.
„La uşa asociaţiei voastre bat astăzi noi întrebări, care cer răspunsuri noi şi calificate. Ceea ce s-a schimbat în lumea globală nu sunt atât problemele, cât mai mult dimensiunea şi urgenţa lor. Inedite sunt amploarea şi rapiditate reproducerii inegalităţilor. Dar acest lucru nu îl putem permite! Trebuie să propunem alternative echitabile şi solidare care să poată fi puse realmente în practică.” Papa Francisc a menţionat aici starea precară, munca la negru şi şantajul criminalităţii care le fac pe tinerele generaţii să simtă că lipsa unui loc de muncă îi răpeşte omului demnitatea, îl împiedică să-şi realizeze viaţa. Toate acestea solicită un răspuns prompt şi viguros. „În faţa culturii rebutului, vă îndemn să împliniţi un vis care merge mult mai sus. Trebuie să facem astfel încât, prin intermediul muncii – al muncii ‘libere, creatoare, participative şi solidare’ (cf. Evangelii gaudium, nr. 192) – fiinţa umană să exprime şi să mărească demnitatea propriei vieţi.”
Pontiful a subliniat mai departe cele patru trăsături ale muncii enumerate mai sus, care, de altfel, fac parte din istoria asociaţiei ACLI, dar trebuie să fie puse în practică pentru a fi în slujba unei vieţi demne. În acest sens, a menţionat prezenţa acestei asociaţii în afara Italiei, într-un timp în care mulţi tineri se mută în alte ţări în căutarea unui loc de muncă adecvat propriei pregătiri sau a unei experienţe profesionale diferite. „În ochii lor”, a spus Papa Francisc, „puteţi vedea cum se oglindesc privirea părinţilor sau a bunicilor voştri care au plecat departe ca să muncească”.
De asemenea, Pontiful a elogiat demersurile asociaţiilor pe frontul combaterii sărăciei şi în special a sărăcirii claselor sociale de mijloc: „Propunerea unui sprijin nu doar economic pentru persoanele care se află sub pragul sărăciei absolute, care sunt tot mai numeroase în ultimii ani chiar şi în Italia, poate aduce beneficii întregii societăţi. În acelaşi timp, trebuie evitat să cadă în sărăcie cei care până ieri trăiau o viaţă demnă. […] E îndeajuns un nimic pentru ca astăzi unul să devină sărac: pierderea locului de muncă, un bătrân care nu mai este auto-suficient, o boală în familie, ba chiar – gândiţi-vă la acest paradox teribil – şi naşterea unui copil.”
Sfântul Părinte a încurajat lucrătorii creştini ca la baza eforturilor să pună întotdeauna „inspiraţia creştină” care presupune „fidelitatea constantă faţă de Isus Cristos şi de Cuvântul lui Dumnezeu”. Prin studierea şi aplicarea doctrinei sociale a Bisericii la noile provocări ale lumii contemporane, a încheiat el, asociaţia lucrătorilor creştini va reuşi să actualizeze şi în timpurile noastre întreita fidelitate istorică pe care ACLI şi-a stabilit-o încă de acum 70 de ani: fidelitate faţă de lucrători, faţă de democraţie şi faţă de Biserică. Ceea ce în contextul actual, s-ar putea spune că tripla fidelitate poate fi cuprinsă într-una singură, nouă şi mereu actuală: „fidelitatea faţă de cei săraci”.