Hramul bisericii „Sf. Ioan Nepomuk” din Bocşa-Neuwerk
26.05.2015, Timişoara (Catholica) - Duminică, 17 mai 2015, a fost sărbătorit în cadrul unei Sfinte Liturghii festive, celebrată în trei limbi, română, germană şi maghiară, hramul bisericii romano-catolice „Sf. Ioan Nepomuk” din cartierul bocşan Neuwerk. În această parte veche a Bocşei a existat deja în 1783 o capelă dedicată Sf. Ioan Nepomuk, ea fiind ridicată de Camera Montanistică Cezaro-Crăiască. Mărturie în acest sens ne stau arhivele StEG-ului (Societatea Privilegiată de Cale Ferată), scrierile renumitului istoric şi canonic catedral Szentkláray Jenő şi Schematismul diecezan din anul jubiliar 1900. Cei 152 de credincioşi din Neuwerk (numită uneori şi Neu-Bokschan, adică Bocşa Nouă) au reuşit chiar să asigure între 1785-1808 prezenţa şi întreţinerea unui preot propriu, separat de Bocşa Montană, pentru mica lor comunitate. Dovadă ne-au stat în acest sens şi matricolele de botez, căsătorie şi înmormântare, realizate pentru comunitatea din Neuwerk.
Datorită intemperiilor, capela veche din Neuwerk s-a deteriorat, fiind demolată şi reclădită pe un alt amplasament, pe vechiul ei loc credincioşii ridicând o cruce (numită Seller-Kreuz). Capela cea nouă a fost construită de Erariul Minelor în urmă cu 210 de ani, mai precis între 1804-1805, fiind binecuvântată la 15 august 1805 de către preotul Lorenz Kempf, ea fiind temeinic renovată în 1895 de către credincioşii germani, boemi şi maghiari ai acestei părţi a urbei industriale de pe Bârzava. Şi noua capelă – cea sărbătorită cu această ocazie – îl are drept patron spiritual tot pe Sf. Ioan Nepomuk, cel care încă din 1722 este patronul întregului Banat istoric.
Cu ocazia micului jubileu de anul acesta, Sfânta Jertfă Euharistică a fost celebrată începând cu orele 11.00 de către pr. Alin Emil Irimiciuc, paroh romano-catolic la Bocşa. Părintele paroh i-a salutat pe credincioşii prezenţi, respectiv din Bocşa Montană (Germană) şi Bocşa Română, dar şi pe cei sosiţi din Reşiţa sau din alte părţi. În predica sa a vorbit, între altele, şi despre viaţa şi activitatea Sf. Ioan Nepomuk, cel care în ciuda funcţiilor promise ori în faţa ameninţărilor care i-au fost aduse nu a pregetat să îşi dea viaţa apărând secretul sfintei Spovezi, apărându-şi promisiunile de preot şi necăzând în păcat. Exemplul său, peste veacuri, rămâne viu şi grăitor pentru noi, clerici şi credincioşi, care vedem astfel importanţa indiscutabilă de a rămâne fideli lui Dumnezeu şi crezului nostru, dar şi de a fi oneşti în relaţiile noastre, inter-umane.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, moment de rugăciune şi mulţumire faţă de Dumnezeu pentru grija sa pentru comunitatea locală şi membrii ei, în preajma bisericii, formaţiile de dansuri populare germane „Freundschaft = Prietenia” din Bocşa (coordonare: Ancuţa Dorohoi şi Cătălin Pătraşcu) şi „Enzian = Genţiana” din Reşiţa (coordonare: Marianne şi Nelu Florea) au prezentat un program artistic format din dansuri aflate în repertoriul acestor ansambluri cărăşene. Totodată Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa a marcat aniversarea existenţei acestei mici capele printr-un plic filatelic ocazional şi o ştampilă specială. Întreaga corespondenţă care a fost trimisă de la Oficiul Poştal Bocşa 1, în ziua de 15 mai, a fost obliterată cu această ştampilă. (text: Claudiu Călin, după informaţii primate de la Erwin Josef Ţigla şi pr. Alin Irimiciuc; foto: parohia romano-catolică Bocşa)