Patriarhii creştini din Antiohia afirmă că creştinii aparţin Orientului Mijlociu
10.06.2015, Damasc (Catholica) - cinci patriarhi creştini din Antiohia s-au întâlnit în Siria luni, 8 iunie 2015, făcând apel la pace în războiul civil sirian, reafirmând în acelaşi timp faptul că creştinii au locul lor în Orientul Mijlociu. Ei au declarat că creştinii sunt „profund înrădăcinaţi în acest pământ care a fost udat de sudoarea strămoşilor noştri, şi confirmăm mai mult ca niciodată că rămânem”. „Nu îi condamnăm pe cei care au ales să plece, dar le reamintim creştinilor că stabilitatea în credinţă atrage adesea multe suferinţe”, au afirmat într-o declaraţie de după întâlnirea lor. „Facem apel la toţi cei care se declară interesaţi de soarta noastră să ne ajute să rămânem”.
Cei cinci Patriarhi catolici şi ortodocşi din Antiohia au participat la întâlnirea desfăşurată în Damasc, la sediul Arhidiecezei Greco-Ortodoxe locale. A mai participat Nunţiul apostolic în Siria, Arhiepiscopul Mario Zenari. Patriarhii sunt: Grigore al II-lea Laham (greco-catolic melchit), Bechara Rai (maronit), Ignaţiu al III-lea Younan (catolic siriac), Ioan al X-lea Yazigi (greco-ortodox), şi Ignaţiu Aphrem al II-lea (siriac ortodox). Întâlnirea anuală se desfăşoară în mod normal în Liban, dar Bisericile au fost de acord să se întâlnească în Damasc pentru a-i întări pe toţi creştinii din regiune.
Războiul civil din Siria şi conflictul din Irak au cauzat masive pierderi şi distrugeri de vieţi omeneşti pentru musulmani şi creştini deopotrivă. Milioane de refugiaţi irakieni şi sirieni şi-au părăsit casele. Ascensiunea Statului Islamic a ameninţat de asemenea mulţi creştini şi musulmani. Patriarhii creştini au cerut şi un acord politic pentru Siria, făcând apel la sirieni să se angajeze în favoarea unităţii şi susţinând „dreptul sirienilor de a-şi determina liber viitorul lor, fără imixtiuni străine”.
Patriarhii au subliniat nevoia de pace şi au susţinut întoarcerea celor care au fost răpiţi sau deportaţi. Au făcut apel şi la relaţii mai bune cu musulmanii. Orice forme extremiste ale islamului trebuie să fie contracarate prin învăţarea „unei culturi a deschiderii, a păcii şi a libertăţii de gândire”. Patriarhii au mai subliniat centralitatea cauzei palestiniene în lumea arabă, şi „standardele duble” ale comunităţii internaţionale. Declaraţia îi mai încurajează pe libanezi să fie loiali ţării lor şi să lucreze pentru alegerea unui preşedinte. Preşedinţia Libanului este vacantă începând din mai 2014, datorită în mare parte diviziunilor politice din războiul sirian.