PF Bartolomeu: Alfabetul naturii, invitaţie la şcoala tăcerii
12.06.2015, Halkidiki (Catholica) - O invitaţie la tăcere, la a învăţa să ascultăm natura a fost lansată de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului la cel de al II-lea Summit asupra mediului, desfăşurat în Grecia, la Halkidiki, între 8 şi 10 iunie. „Pentru a atinge un grad semnificativ de maturitate şi demnitate asupra Creaţiei”, le-a spus Patriarhul participanţilor, conform Radio Vatican, „trebuie în primul rând să ne facem timp să îi simţim vocea (…) iar pentru a face aceasta trebuie să ascultăm în tăcere”.
Desfăşurat într-o lună importantă pentru aspectele legate de mediul înconjurător, în aşteptarea publicării enciclicei Papei Francisc, Summitul din Grecia face parte dintr-o serie de iniţiative ecologice promovate de patriarhul ecumenic din 1992 până în zilele noastre: opt simpozioane internaţionale desfăşurate în insula Patmos (1992-2009) şi cinci laboratoare de vară (seminarii estive – în perioada 1992-1998). „Am început iniţiativele noastre de mai bine de 30 de ani, când schimbarea climatică nu însemna o provocare politică sau o convenţie ideologică. Eram pur şi simplu convinşi de responsabilitatea noastră morală şi vocaţională de a proteja şi apăra acest dar unic şi sacru al planetei noastre şi al întregului univers.”
Patriarhul Bartolomeu a desfăşurat activităţile de salvgardare a Creaţiei colaborând cu diverse autorităţi politice europene şi instituţii religioase. El a amintit de asemenea dialogul roditor cu Papii „Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea şi acum, cu «fratele nostru» Francisc”. Scopul ultim al eforturilor depuse la mai multe niveluri, s-a mai subliniat la summit, este acela de a intra în «straturile» societăţii. „Deoarece, dacă suntem oneşti cu noi înşine, trebuie să acceptăm faptul că s-a făcut prea puţin în a stimula locuitorii Creaţiei să revizuiască şi să revadă alegerile lor, luând în considerare întotdeauna efectul distructiv pe care îl pot asupra planetei.”
Potrivit agenţiei SIR, acesta este motivul pentru care Patriarhul Bartolomeu I a invitat la summitul din acest an de la Halkidiki personalităţi din lumea artei şi a literaturii, a muzicii şi a fotografiei. Este convins că ei sunt cei care pot remodela felul în care lumea gândeşte şi percepe mediul înconjurător. Nu doar ca artişti şi intelectuali, ei „pot oferi principii de bază şi perspective pentru o viziune alternativă a lumii, o cultură diferită, fiind adevăraţi educatori sau gânditori. Ca autori şi poeţi, voi sunteţi cei care pot prezenta un mod neconvenţional, ba chiar revoluţionar, de la trăi şi a se comporta”.
Invitaţia Patriarhului ecumenic este aceea de a învăţa să stăm sta în tăcere şi să ascultăm natura, pentru că în natură „fiecare plantă, fiecare animal, fiecare micro-organism, oferă lumii o poveste unică, deznoadă sacrul misterios şi face trimitere la o armonie excepţională. Acest echilibru este un dialog misterios care se poate întrevedea în galaxii.” Provocare venită din partea celui de al II-lea summit internaţional asupra mediului înconjurător, este aşadar, înainte încă de a fi adoptate acorduri internaţionale, aceea de „începe să învăţăm şi să predăm alfabetul unei limbi divine, care este ascuns misterios în natură”.