Cardinalul Sarah: Vorbim despre milă fără să înţelegem cuvântul
12.06.2015, Roma (Catholica) - Cardinalul Robert Sarah, prefectul Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, numit în 2014 de Papa Francisc, a spus în repetate rânduri, după Sinodul extraordinar al Episcopilor din octombrie trecut, dedicat familiei, că orice încercare de separare a învăţăturii catolice de „practica pastorală” este o formă de „erezie şi o periculoasă schizofrenie”. Vorbind pe 20 mai la Institutul Papa Ioan Paul al II-lea pentru Studii asupra Căsătoriei şi Familiei, din Roma, la prezentarea unei serii de cărţi, Cardinalul a transmis un mesaj clar Cardinalului Walter Kasper şi adepţilor lui, subliniază LifeSiteNews într-o ştire publicată ieri. Cardinalul Kasper a fost principalul susţinător al împărtăşirii divorţaţilor recăsătoriţi, cu sprijinul multor Episcopi germani.
Cardinalul Sarah a spus că „Biserica Africană se va opune puternic oricărei rebeliuni împotriva învăţăturii lui Isus şi a Magisteriului”. „Dar despre milostivire? Problema este că nu suntem precişi în folosirea cuvântului creştin ‘milă’. Şi fără a-l explica, înşelăm oamenii.” Şi a amintit concret că „Cristos a fost milostiv, dar a afirmat că a rupe căsătoria este adulter. Nu putem interpreta altcumva vorbele Lui – este un păcat să facem aşa, iar un păcătos fără pocăinţă nu poate primi Trupul lui Cristos. […] Dacă în unele ţări se întâmplă deja aşa (adică se dă Euharistia divorţaţilor recăsătoriţi), atunci îl insultă pe Cristos, profanează Trupul Său şi sunt vinovaţi deoarece o fac conştient.” Şi a continuat: „Înşelăm oamenii vorbind de milostivire fără să ştim ce înseamnă cuvântul. Domnul iartă păcatele noastre, dar dacă ne pare rău.”
„Provocarea pentru Biserică este să lupte împotriva curentului, cu curaj şi speranţă, fără să îi fie teamă să ridice vocea pentru a denunţa înşelăciunile, manipulările şi falşii profeţi. De două mii de ani Biserica s-a confruntat cu multe revoluţii, dar cu ajutorul Duhului Sfânt vocea ei a fost mereu auzită. […] Este clar greşit ca Biserica să folosească cuvinte ce sunt folosite la ONU. Noi avem vocabularul nostru pentru a explica ce credem. Dacă Euharistia este doar pâine, o putem da divorţaţilor care au rupt alianţa. Cred că trebuie să ne cântărim cuvintele pe care le folosim, deoarece oamenii au auzit Episcopi şi pe Papa şi speră că va fi o schimbare.” Oamenii cred într-o revoluţie, dar prelatul a spus răspicat: „nu va fi, deoarece doctrina nu îi aparţine cuiva (dintre oameni), ci lui Cristos, Bisericii Sale”.
Referindu-se la ajutorarea nevoiaşilor, a subliniat importanţa mărturiei pe care creştinii o dau astăzi în diferite părţi ale lumii. „Este simplu să mergi la periferie… Dar cu cine vom merge? Dacă nu îl ducem pe Cristos, nu ducem nimic! Cred că cel mai curajos este să rămânem creştini, aşa după cum mulţi o fac acum, murind în Pakistan, în Orientul Mijlociu, în Africa. […] Nu spun că nu trebuie să ieşim să ducem Evanghelia, dar curajul de care avem nevoie este acela de a merge împotriva curentului, deoarece lumea nu mai tolerează Evanghelia.” A explicat apoi că dezbaterile sunt prezentate deformat de media, ca şi cum „Papa ar fi împotriva Curiei, ceea ce nu este adevărat. Există oameni care cred că suntem unii împotriva altora, şi cred că Papa ar fi în favoarea Împărtăşirii divorţaţilor recăsătoriţi.”
„După cum spunea Cardinalul Ratzinger, un drept care nu are morala la bază devine nedreptate. Din acest motiv este necesar să ţinem cont de contextul secularizat în care trăim. […] Distanţarea a unor părţi din societatea modernă de creştinism merge mână în mână cu ignorarea şi cu respingerea doctrinei şi identităţii culturale.” Legat de teme de sexualitate Cardinalul a afirmat: „A spune că sexualitatea umană nu depinde de identitatea bărbatului şi femeii, ci există doar o orientare sexuală, precum homosexualitatea, este totalitarism. Una dintre cele mai periculoase ideologii de astăzi este cea genului (gender), conform căreia nu ar exista diferenţe ontologice între bărbat şi femeie, ca şi cum identitatea masculină şi feminină nu ar fi înscrise în natură. […] Una este să respecţi persoana homosexuală, care are dreptul la a fi respectată, şi alta este să promovezi homosexualitatea. Şi divorţaţii recăsătoriţi au dreptul la respect, dar Biserica nu poate promova un nou concept de familie. […] Sarcina Bisericii este să vestească doctrina creştină şi adevărul iubirii conjugale care dă plinătate omului.”
Sangele martirilor europeni varsat pentru evanghelizarea Africii isi aduce roadele cand seceta spirituala pare sa fi ajuns la apogeu. Poate ne va veni in curand binecuvantarea si buna indrumare de la fiii Africii.