Primele informaţii – neoficiale – dinspre CDC despre Medjugorje
25.06.2015, Vatican (Catholica) - Dacă rapoartele din presa italiană sunt credibile, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei s-a reunit pe 24 iunie pentru a discuta despre pretinsele apariţii de a Medjugorje, ajungând la concluzia că nu sunt autentice, dar recunoscând locul ca unul de rugăciune. Joi, vaticanistul Gianluca Barile scria că „pentru Congregaţia pentru Doctrina Credinţei ‘apariţiile’ nu au de fapt nici un caracter supranatural; de aceea este interzis credincioşilor să participe la ‘extazele’ celor şase ‘vizionari’, iar acestora li se interzice să divulge texte ale mesajelor pe care pretind că le primesc de la Fecioara Maria”. Conform aceluiaşi vaticanist, sentinţa negativă privind „apariţiile” se bazează pe inconsecvenţa mesajelor teologice, pe interesele economice ale „vizionarilor” şi pe neascultarea lor faţă de Episcopul local.
Trebuie reţinut că aceste informaţii nu au fost confirmate încă de Vatican. Au apărut în publicaţii italiene, inclusiv Il Giornale, fiind preluate de mai multe agenţii catolice de ştiri în această notă de neoficial. Se pare în aceeaşi linie că Congregaţia a recunoscut Medjugorje ca loc de rugăciune şi de devoţiune, ce poate fi vizitat de pelerini pentru rugăciune, dar fără contacte cu presupuşii vizionari şi fără participare la „apariţiile” pe care le invocă. Acestea ar fi început pe 24 iunie 1981, când şase copii din Medjugorje, un orăşel acum în Bosnia şi Herţegovina, au început să experimenteze fenomene despre care ei au pretins că ar fi apariţii ale Fecioarei Maria. Conform acestora, apariţiile oferă un mesaj de pace, o chemare la convertire, rugăciune şi post, precum şi anumite secrete privind evenimente ce urmează să aibă loc.
Apariţiile ar fi continuat aproape zilnic, trei dintre cei şase având astfel de momente în fiecare după-masă. De la început aceste „apariţii” au fost izvor de controverse dar şi de convertiri, numeroase persoane venind aici an de an. În aprilie 1991 Episcopii din fosta Iugoslavie au anunţat că în baza cercetărilor făcute „nu este posibil să se afirme că au fost apariţii sau revelaţii supranaturale”. Congregaţia pentru Doctrina Credinţei anunţa în octombrie 2013 că clericii şi credincioşii „nu pot participa la întâlniri, conferinţe sau celebrări publice în care credibilitatea acestor ‘apariţii’ este considerată ca de la sine”. În ianuarie 2014 a fost înfiinţată de Vatican o comisie de investigare a aspectelor doctrinare şi disciplinare ale „apariţiilor”, care a înmânat concluziile Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. Papa Francisc, care a vizitat luna aceasta Bosnia şi Herţegovina, a spus că procesul de investigare a apariţiilor este aproape încheiat.