Curtea Supremă a SUA a redefinit căsătoria
26.06.2015, Washington (Catholica) - Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a declarat „căsătoria” între persoane de acelaşi sex ca drept constituţional, toate statele americane fiind obligate să recunoască uniunile homosexuale încheiate în alte state drept căsătorii. Decizia a fost luată astăzi, 26 iunie, cu un vot de 5 la 4. Decizia din procesul Obergefell v. Hodges trata plângerea conform căreia legislaţia maritală din Ohio este discriminatorie, nerecunoscând drept căsătorii uniunile homosexuale contractate în alte state. Nu este singurul stat american confruntat cu acuze similare privind constituţionalitatea legilor privind căsătoria.
Susţinătorii căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie au explicat că instituţia căsătoriei este intrinsec legată de procrearea copiilor şi nu poate fi redefinită. Unii au spus de asemenea că problema trebuie lăsată pe mâna oamenilor şi a statelor, şi nu să decidă Curtea Supremă atâta timp cât persistă atâta neînţelegere pe această temă. Susţinătorii „căsătoriilor” homosexuale au invocat dreptul fundamental la a te căsătorii cu persoana pe care o iubeşti. „Căsătoria” homosexuală nu a avut susţinere solidă în SUA până în 2004, când un tribunal din Massachusetts a decis că statul trebuie să acorde documente de căsătorie cuplurilor homosexuale. Ca răspuns la acea decizie, unii au cerut un amendament constituţional federal de protejare a definiţiei căsătoriei. Votanţii din 30 de state au aprobat amendamente constituţionale şi referendumurile au întărit definiţia legată a căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Multe din aceste eforturi au fost apoi anulate prin atacuri în tribunale statale sau federale.
În 2013, Curtea Supremă a respins un recurs al susţinătorilor amendamentului din California de apărare a căsătoriei, Propunerea 8, pe care oficialii californieni au refuzat să o admită în tribunal. Curtea Supremă a spus că recursul nu are bază legală şi a permis unui tribunal inferior să respinsă propunerea. Curtea Supremă a respins recent mai multe recursuri de apărare a legii privind căsătoria împotriva unor decizii ale unor tribunaluri inferioare. Tot în 2013, un vot de 5 la 4 al Curţii Supreme a lovit în Actul Federal de Apărare a Căsătoriei din 1996. Tribunalul susţinea atunci că o prevedere de definire a căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie la nivel federal al viola garantarea egalităţii drepturilor prevăzută de constituţie. Cerinţele tot mai puternice pentru recunoaşterea uniunilor homosexuale drept căsătorii, combinate cu legile anti-discriminare au însă anumite consecinţe negative asupra libertăţii religioase. Este vorba de părinţi care cu greu îşi pot scoate copiii de la ore în care se prezintă ca pozitive şi normale relaţiile homosexuale, de afaceri puse în pericol când sunt forţate să acţioneze împotriva conştiinţei morale a patronilor şi angajaţilor, de agenţiile de adopţie catolice, închise pentru că altfel ar fi trebuit să încredinţeze copii cuplurilor homosexuale.