Congresul vocaţional european 2015 la Praga
06.07.2015, Roma (Catholica) - Însoţirea tinerilor la preoţie şi la viaţa consacrată, în contextul cultural al familiei de astăzi, este tema Congresului vocaţional anual, organizat la Praga, în perioada 6-9 iulie 2015, de Comisia pentru Vocaţii a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) şi Serviciul European pentru Vocaţii (EVS). Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, tema din acest an a întâlnirii este aleasă în contextul Anului Vieţii Consacrate numit de Papa Francisc şi în vederea Sinodului pentru Familie, convocat de Pontif pentru luna octombrie, citim pe situl Radio Vatican.
La congresul despre vocaţii sunt 72 de participanţi, dintre care 9 Episcopi europeni, împreună cu responsabilii pentru pastoraţia vocaţională, delegaţi ai Conferinţelor Episcopale din Europa şi ai Congregaţiilor religioase din 20 de ţări europene şi Statele Unite ale Americii. „Scopul principal al întâlnirii este acela de a readuce în centrul atenţiei şi a practicii pastorale prioritatea esenţială a întregii Biserici în zilele noastre: pastoraţia familiilor şi cea vocaţională”, a spus Mons. Domenico Molin, coordonator CCEE pentru vocaţii, explicând că se doreşte prin aceasta „crearea condiţiilor pentru o cultură vocaţională a familiei”, care să facă din celula societăţii „un pântec roditor de vocaţii”.
„Familia nu este doar un loc unde se simte tot mai acut criza educaţiei, ci poate deveni, în sinergie cu toate celelalte vocaţii, motorul pulsant al unei renaşteri pentru vocaţii”. În acest sens, la întâlnirea de la Praga o atenţie specială va fi acordată rolului pe care îl pot avea părinţii, sau ar putea să îl aibă dacă nu ar uita deseori rolul lor, mai presus de alte surse educative, în special cele ale mass-media, care, spun organizatorii, sunt tot mai „invazive”. Congresul vocaţional european de la Praga este organizat în sesiuni plenare şi grupuri de lucru, coordonate de Mons. Oscar Catoni, Episcop de Crema (Italia) şi preşedinte al Comisiei CCEE pentru vocaţii.
Potrivit aceleiaşi surse, un instrument de bază pentru tema propusă este Exortaţia apostolică Evangelii Gaudium a Papei Francisc, care „poate da viaţă unei colaborări utile a Bisericii cu părinţii, pentru a-i ajuta pe aceştia să redescopere experienţa lor vocaţională de cuplu şi familie, ca să devină fără ezitare, fără frică şi fără şovăială, terenul fertil al educaţiei pentru alegeri de viaţă radicale şi curajoase ale propriilor fii”. Pe ordinea de zi a evenimentului se află şi intervenţia Mons. Patron Wong, secretar al Congregaţiei pentru Cler, care va încerca să răspundă la întrebarea: „Cum trebuie să fie însoţiţi tinerii la preoţie şi la viaţa consacrată pornind de la contextul actual al familiei?”
Într-o altă sesiune, vor interveni sociologii Attilio Danese şi Giulia Paola Di Nicola, cu „O lectură a situaţiei socio-culturale a familiei în Europa: criterii şi orientări pentru o educaţie la credinţă şi o urmare a vocaţiei”. Va lua cuvântul şi Cardinalul Dominik Duka, Arhiepiscop de Praga şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Cehe. Lucrările se desfăşoară în spatele uşilor închise şi se încheie joi, 9 iulie, cu aprobarea unui comunicat final disponibil în limbile italiană, engleză, franceză şi germană, începând cu dimineaţa zilei de vineri, 10 iulie 2015.