Papa a celebrat prima Liturghie din călătoria în America Latină
06.07.2015, Guayaquil (Catholica) - Papa Francisc se află în aceste zile în Ecuador, iar bucuria ecuadorienilor s-a simţit încă de la sosirea sa. Duminică, mii de persoane s-au strâns în faţa Nunţiaturii Apostolice din Quito, unde a rămas peste noapte, mulţi strigându-l şi invitându-l să iasă afară. Spre surprinderea multora, Sfântul Părinte a ieşit din Nunţiatură, le-a mulţumit pentru că au venit şi le-a cerut să îi lase pe vecini să doarmă. De asemenea a rostit cu ei o scurtă rugăciune, binecuvântându-i înainte să revină în Nunţiatură.
În această dimineaţă, Sfântul Părinte a luat din nou avionul, acum spre Guayaquil, unde a prezidat Liturghia în Parcul Semanes, în faţa a circa un milion de persoane. La sosirea în Guayaquil, Pontiful a făcut o scurtă oprire la Sanctuarul Divinei Milostiviri, unde a lăsat un mic buchet de flori şi i-a salutat pe cei prezenţi, rugându-se cu ei Fecioarei Maria. „Acum voi merge să celebrez Liturghia şi vă port pe toţi în inimă”, a spus el. „Mă voi ruga pentru fiecare dintre voi. Îi voi spune Domnului: ‘Tu ştii numele celor ce au fost prezenţi aici’. Îi voi cere lui Isus milostivire pentru fiecare dintre voi, ca să vă acopere cu milostivire, să se îngrijească de voi.” Înainte să plece i-a binecuvântat şi le-a mulţumit pentru mărturia creştină ce o dau.
În ciuda temperaturii ce a ajuns până la 33 de grade Celsius, Sfântul Părinte nu a dat semne de oboseală, salutând miile de persoane ce l-au întâmpinat în drumul său cu papamobilul. La predica de la Liturghie, Episcopul Romei a vorbit despre primul miracol al lui Isus, de la nunta din Cana. Evidenţiind atenţia Mariei legată de lipsa vinului, semn al bucuriei, Pontiful argentinian a spus că este dovada grijii Fecioarei pentru noi toţi. „Câţi dintre adolescenţii şi tinerii noştri nu mai simt aceasta (grija) în casele lor? Câte femei, triste şi singure, se întreabă când a plecat, când s-a strecurat afară iubirea din vieţile lor? Câţi bătrâni se simt excluşi din celebrările familiale, alungaţi, tânjind zi de zi după puţină iubire? Această lipsă de ‘vin’ poate să se datoreze şi şomajului, bolilor şi situaţiilor dificile pe care familiile noastre le pot experimenta.”
„Maria nu este o mamă exigentă, o soacră ce ne arată lipsa noastră de experienţă, greşelile noastre şi lucrurile ce uităm să le facem. Maria este pur şi simplu mamă! Ea este acolo, atentă şi preocupată.” Sfântul Părinte i-a invitat apoi pe credincioşi să repete cuvintele „Maria este mamă”, spunând: „Este frumos să auzim aceasta”. A evidenţiat apoi încrederea cu care la nuntă l-a abordat pe Isus, cerându-i intervenţia. „Ea ne învaţă să ne punem problemele în mâinile lui Dumnezeu, să ne rugăm, să aprindem speranţa care arată că grijile noastre sunt şi grijile lui Dumnezeu”, a spus Papa. „Rugăciunea ne ridică mereu din grijile şi preocupările noastre. Ne face să ne ridicăm deasupra la ce ne răneşte, supără sau dezamăgeşte, şi ne pune în locul altora, în pielea lor. Familia este o şcoală unde rugăciune ne aminteşte şi că nu suntem persoane izolate; suntem una şi avem aproape un semen: el sau ea trăieşte sub acelaşi acoperiş, este parte a vieţii noastre, şi are nevoie de noi.”
Sfântul Părinte a mai atins un punct legat de nunta din Cana. Când Maria le spune slujitorilor „faceţi orice vă va spune”, ne invită de fapt „să ne deschidem inimile spre Isus, care a venit să slujească, nu să fie slujit”. Gesturile de slujire ajută la întărirea familiilor. Şi a continuat accentuând rolul familiei de Biserică domestică. În experimentarea iubirii părinţilor, copilul simte „apropierea iubirii lui Dumnezeu”. „În familie – şi am fost cu toţii martori la aşa ceva – au loc miracole cu puţinul pe care îl avem, cu ceea ce suntem, cu ceea ce avem la îndemână… (chiar dacă) de multe ori nu este la modul ideal, nu este ceea ce am visat, nici ce/cum ar fi trebuit să fie.” Le-a amintit de Sinodul din octombrie dedicat familiei, cerându-le să se roage pentru Biserică. „Vă cer să vă rugaţi fierbinte pentru această intenţie, pentru ca Dumnezeu să cureţe de orice este impur, scandalos sau înfricoşător, şi să facă în schimb un miracol. Familia de astăzi are nevoie de acest miracol.”
Încheindu-şi predica, Papa Francisc i-a încurajat pe credincioşi să nu îşi piardă speranţa că Dumnezeu va oferi mereu „vinul cel bun”, în special celor care se simt pierduţi. „După cum ne invită Maria, să facem tot ce ne spune El, şi să fim recunoscători că în aceasta, timpul nostru şi ora noastră, vinul nou, vinul cel bun, ne va face să redescoperim bucuria de a fi o familie, bucuria de a trăi în familie.”