Bogăţia culturală şi etnică a Boliviei este o chemare constantă la respect şi dialog
08.07.2015, La Paz (Catholica) - Ajungând în Bolivia în după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie 2015, Papa Francisc i-a salutat pe cei care îl aşteptau cu salutul „jallalla”, semnificativ pentru că vine din limbile quechua-aymara ale popoarelor indigene ale naţiunii. Papa a folosit expresia „Jallalla Bolivia” la încheierea discursului său de salut adresat bolivienilor pe aeroportul din La Paz, capitala administrativă a naţiunii. Pontiful a vorbit despre bogăţia culturală şi etnică a ţării – are 36 de limbi oficiale pe lângă spaniola, cea mai larg răspândită dintre acestea fiind Quechua.
„Ca oaspete şi ca pelerin, am venit să îi întăresc în credinţă pe cei care cred în Cristos Înviat, pentru ca, în timpul pelerinajului nostru pe pământ, noi, credincioşii, să putem fi martori ai iubirii Sale, plămadă pentru o lume mai bună şi colaboratori în construirea unei societăţi mai drepte şi mai fraterne”. Papa a aterizat pe aeroportul din La Paz la ora locală 4.15 p.m. şi a fost salutat de preşedintele bolivian Evo Morales. Vizita lui de două zile aici constituie a doua etapă din călătoria sa din perioada 5-15 iulie în America de Sud. A petrecut înainte trei zile în Ecuador, iar vineri, 10 iulie, după-amiază, va merge în Paraguay.
Datorită altitudinii mari la care se află La Paz, Papa Francisc va petrece doar câteva ore aici înainte de a merge în Santa Cruz de la Sierra, unde va rămâne pe durata vizitei sale în Bolivia. În discursul său a lăudat ţara pentru „frumuseţea ei unică”, care poate fi văzută în „înălţimile şi văile sale, în regiunea amazoniană, în deşerturile ei şi în incomparabilele lacuri”. Bolivia este în mod deosebit binecuvântată prin poporul său, care constituie „o mare varietate culturală şi etnică”, incluzând atât popoare aborigene străvechi cât şi populaţii native mai noi. O astfel de diversitate este o îmbogăţire şi o chemare constantă la respect şi dialog.
Pontiful a spus că prima proclamare a Evangheliei în ţară „a prins rădăcini adânci, şi de-a lungul anilor a continuat să îşi reverse lumina asupra societăţii, contribuind la dezvoltarea naţiunii şi la modelarea culturii ei”. „Bolivia face paşi importanţi spre a include sectoare largi în viaţa economică, socială şi politică a ţării”, constituţia ei recunoscând drepturile nu doar ale indivizilor ci şi ale minorităţilor şi ale mediului. „Dezvoltarea integrală a unei naţiuni cere o tot mai mare apreciere a valorilor de către indivizi şi convergenţa lor tot mai mare cu privire la idealurile comune pentru care toţi pot lucra împreună, nimeni nefiind exclus sau trecut cu vederea”.
Papa Francisc a atras atenţia că „o creştere care este doar materială va atrage mereu riscul de a crea noi diviziuni, bogăţia unora fiind clădită pe sărăcia altora”. A chemat aşadar atât la transparenţă instituţională cât şi la promovarea educaţiei pentru a favoriza unitatea socială. Evanghelizarea este o temă pe care Pontiful a spus că intenţionează să o atingă în cadrul vizitei sale, şi a subliniat că Episcopii Boliviei trebuie să aibă un glas profetic care „să vorbească societăţii în numele Bisericii, Mama noastră, despre opţiunea ei preferenţială, evanghelică, pentru săraci”.
„Nu putem crede în Dumnezeu Tatăl fără a vedea un frate sau o soră în fiecare persoană, şi nu îl putem urma pe Isus fără a ne dărui vieţile pentru cei pentru care El a murit pe cruce”. Papa a mai atras atenţia asupra familiei şi a tinerilor, spunând că „într-o epocă în care valorile de bază sunt adesea neglijate sau distorsionate, familia merită o atenţie specială din partea celor responsabili pentru binele comun, deoarece este celula de bază a societăţii. Familiile promovează legăturile solide ale unităţii pe care se bazează coexistenţa umană, şi, prin naşterea şi educarea copiilor, asigură reînnoirea societăţii”.
Referindu-se la tineri ca fiind „promisiunea pentru viitor”, Papa a spus că a-i ajuta să îmbrăţişeze visele lor şi idealurile lor înalte este o garanţie pentru viitorul unei societăţi. A mai subliniat importanţa la a avea grijă de vârstnici, şi a remarcat faptul că constituţia Boliviei promovează deja o „cultură a aducerii aminte” capabilă să le asigure nu doar calitatea vieţii în ultimii lor ani, ci şi afecţiune. Papa Francisc şi-a încheiat discursul spunând că este bucuros să viziteze o ţară „care se numeşte pe sine pacifistă, o ţară care promovează atât cultura păcii cât şi dreptul la pace”.