Declaraţia episcopatului francez despre criza din Grecia
08.07.2015, Roma (Catholica) - După referendumul din 5 iulie 2015, în care poporul grec s-a pronunţat împotriva planului de austeritate bugetară propus de creditori, Conferinţa Episcopilor Catolici Francezi a publicat o declaraţie de presă în care subliniază „neliniştea vie” atât a cetăţenilor din Grecia cât şi a celor din alte ţări ale Uniunii Europene. În faţa acestei situaţii, continuă Episcopii francezi, Biserica Catolică ţine să îşi exprime încă o dată sprijinul pentru continuarea procesului de construcţie europeană, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
„Noi reafirmăm”, se citeşte în declaraţia de presă, „necesitatea de a armoniza într-o manieră echilibrată o dublă exigenţă: responsabilitatea fiecărei ţări membre şi solidaritatea între toate statele Uniunii Europene. Fiecare stat este obligat să respecte necesităţile unei gestiuni riguroase şi responsabile, dar şi juste faţă de cetăţenii săi, în special faţă de cei mai vulnerabili şi mai săraci. Dar responsabilii politici ai Uniunii Europene sunt obligaţi de asemenea să garanteze solidaritatea şi între ţările membre, aprobând acordarea unui sprijin fiecăruia dintre ele, şi să creeze condiţiile favorabile pentru o gestiune justă şi responsabilă”.
Remarcând că poporul grec a fost chemat să se pronunţe democratic prin referendum, Episcopii catolici francezi afirmă că demersul popular a scos în evidenţă existenţa unui „deficit democratic” între cetăţenii ţărilor europene şi instituţiile administraţiei europene. „Deficitul democratic este deosebit de vizibil în faptul că responsabilii financiari şi instituţiile de care aceştia aparţin determină condiţiile şi elaborează deciziile care ulterior sunt impuse statelor membre fără a fi dezbătute în Parlamentul European”. În această situaţie, Episcopii francezi îndeamnă la instaurarea unui dialog între toate statele membre în cadrul instituţiilor europene, pentru „a continua efortul de construcţie europeană şi a i se garanta acesteia un viitor”.
„Criza europeană prin care trecem trebuie să fie ocazia unei conştientizări reînnoite a dublei exigenţe de responsabilitate şi solidaritate între partenerii europeni”. Această criză arată necesitatea de a pune în practică procese democratice acolo unde, după cum sublinia Papa Francisc în Enciclica sa Laudato si’, „politica şi economia, în dialog, se pun cu determinare în slujba vieţii umane. A salva băncile cu orice preţ, şi a face astfel încât populaţia să plătească preţul, fără decizia fermă de a revizui şi a reforma sistemul în ansamblul său, reafirmă o întâietate absolută a finanţelor, care nu are viitor şi care va putea doar să genereze alte crize”.
De aceea, încheie Episcopii francezi, „Biserica Catolică încurajează şi sprijină orice iniţiativă politică vizând continuarea dialogului între partenerii europeni”. Declaraţia de presă este semnată de preşedintele Conferinţei Episcopilor din Franţa, Mons. Georges Pontier, Arhiepiscop de Marsilia, alături de preşedintele Consiliului „Familie şi Societate”, Mons. Jean-Luc Brunin, Episcop de Havre, şi de reprezentantul Episcopilor francezi în Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE), Mons. Jean-Pierre Grallet, Arhiepiscop de Strasbourg.