Pelerinaj la Maria-Ciclova
08.07.2015, Timişoara (Catholica) - Conform unei mai vechi tradiţii, la data de 2 iulie se sărbătoreşte în Dieceza Romano-Catolică de Timişoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioşii, în special cei de etnie croată, dar şi germană şi română din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria-Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraş-Severin. În această dată se sărbătoreşte aici patroana bisericii, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană. Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor şi miilor de credincioşi veniţi aici să găsească alinare pentru suferinţele lor, dar şi să mulţumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.
Şi în acest an, la Maria-Ciclova au sosit mulţi credincioşi din toate generaţiile, în special etnici croaţi din împrejurimile Reşiţei (de la Caraşova, Lupac, Clocotici, Rafnic, Nermed, Vodnic şi Iabalcea), dar şi alţi credincioşi catolici din zonă, în special de etnie germană şi română (de la Steierdorf, Anina, Celmic, Sigismund, Oraviţa şi Reşiţa), dar şi de peste hotare. În zilele de 1 şi 2 iulie, cu prilejul hramului şi al pelerinajului, celebrantul principal al Sfintelor Liturghii pontificale a fost Msgr. László Német, Episcop diecezan de Zrenjanin (Becicherecul Mare) din Serbia, sosit la Ciclova ca Episcop al Diecezei bănăţene surori, la invitaţia Excelenţei Sale, Martin Roos, Episcop de Timişoara. Alături i-au stat preoţii de limba croată din Banatul Montan, părintele canonic József Csaba Pál, arhidiacon al Banatului Montan, părintele Nikola Lauš, canonic, director al cancelariei diecezane, părintele paroh de Oraviţa, Daniel Dumitru, precum şi alţi preoţi şi călugări din Dieceză. Pelerinajul a început în ajunul sărbătorii, cu devoţiunea Calea sf. Cruci, cu o Sf. Liturghie, în aer liber, la locul amenajat special în acest scop, cu adoraţia la Sf. Sacrament în biserică şi cu multe sfinte Spovezi în biserică şi jurul acesteia, la scaunele de spovadă improvizate. A doua zi, Sf. Liturghie pontificală a fost celebrată tot de Episcopul oaspete începând cu orele 8,30 dimineaţa.
Tot în data de 2 iulie, începând cu ora 10,30, Vicarul general al Diecezei romano-catolice de Timişoara, Mons. Johann Dirschl a concelebrat împreună cu părintele Martin Jäger din Anina – Steierdorf şi cu părintele Daniel Dumitru din Oraviţa în sanctuarul marian o Sfântă Liturghie în limba germană, cu părţi importante şi în limba română. Părintele Vicar general a rostit predica în ambele limbi de celebrare. Credincioşii au umplut foarte repede mica biserică de pe stâncă, unii asistând şi de afară, de lângă uşile deschise larg. Corul din parohia Anina şi din filiala Steierdorf, împreună cu toţi credincioşii prezenţi au înfrumuseţat muzical sf. Liturghie de pelerinaj. Înainte de Jertfa Euharistică, cu începere de la orele 10.00 a urmat devoţiunea calea Sf. Cruci, pe deal, pentru toţi credincioşii prezenţi. După Sf. Liturghie au urmat o serie de devoţiuni la statuia Sf. Fecioare Maria de la Lourdes (unde s-au cântat cântece mariane şi rugăciuni de rămas-bun de la Maica Stâncii) şi la crucea cea mare de la baza dealului, unde s-au oficiat devoţiunea Celor cinci răni ale Mântuitorului.
Pelerinajul şi din acest an a constituit un plus spiritual pentru toţi cei care au venit să o cinstească pe Sf. Fecioară Maria, Maica Stâncii. Prin grija părintelui Dumitru Daniel, parohul locului (prin a cărui grijă, cu sprijinul Episcopiei, s-au efectuat în ultimii doi ani şi renovări interioare), a pr. Martin Jäger, paroh de Anina (implicat deosebit de activ mai ales pentru păstrarea şi perpetuarea pelerinajului german), dar şi a preoţilor prezenţi (în special croaţi), pelerinajul a fost bine organizat. (după un material de: Erwin Josef Ţigla; foto: Erwin Josef Ţigla & Claudiu Călin)