Papa Francisc: Familia trebuie să fie modelul pentru societate
08.07.2015, Vatican (Catholica) - Într-un discurs rostit în biserica San Francisco din Quito, Ecuador, Papa Francisc i-a îndemnat pe politicienii şi legislatorii ţării să privească spre familie ca modelul lor de solidaritate şi subsidiaritate. „Într-o familie, părinţii, bunicii şi copiii se simt acasă; nimeni nu este exclus”, a spus Sfântul Părinte în discursul său din 7 iulie 2015. „Nu ar trebui să fie la fel şi în societate?” Pontiful a deplâns faptul că adesea în domeniul politic, agendele sunt promovate prin confruntare şi dorinţa de a-l „elimina” pe celălalt, mai degrabă decât prin a lucra împreună pentru binele comun.
„Poziţia mea, ideile mele şi planurile mele vor merge înainte dacă pot să îi domin pe ceilalţi şi să îmi impun voinţa mea. Aşa trebuie să fie o familie? În familii, toţi contribuie la scopul comun, toţi lucrează pentru binele comun, fără a nega individualitatea fiecărei persoane, ci încurajând-o şi susţinând-o”. Valorile învăţate în familie, precum iubirea, fraternitatea şi respectul reciproc, pot şi trebuie să se manifeste în viaţa societăţii ca recunoştinţă, solidaritate şi subsidiaritate. Papa le-a cerut celor prezenţi să traducă iubirea pentru comunitatea, societatea şi ţara lor în acţiuni şi nu doar în cuvinte. „Ceea ce suntem şi ceea ce avem ni s-au dat pentru ca să le putem pune în slujba celorlalţi”.
Pontiful le-a cerut în mod special legislatorilor să arate respect şi solidaritate în protejarea marii diversităţi a mediului din Ecuador, care găzduieşte de la munţi la plaje şi la Insulele Galapagos. „Exploatarea resurselor naturale, care sunt atât de abundente în Ecuador, nu trebuie să fie preocupată de beneficii pe termen scurt. Ca administratori ai acestor bogăţii pe care le-am primit, avem obligaţia faţă de societate ca întreg şi faţă de generaţiile viitoare.” Ecuadorul, ca una dintre „cele mai bogate zone atât ca număr de specii cât şi ca specii endemice, rare sau mai puţin protejate… are nevoie de o protecţie mai mare datorită imensei lui importanţe pentru ecosistemul global”.
Aşa cum oamenii simt responsabilitatea pentru cei din familia lor, trebuie să se vadă responsabili pentru membrii societăţii şi pentru generaţiile viitoare, care vor moşteni lumea aşa cum le este lăsată, a adăugat Sfântul Părinte. El a mai cerut legislatorilor să ajute Ecuadorul să depăşească actualele provocări privind migraţia, oraşele supraaglomerate, consumismul, sărăcia şi şomajul, cu legi şi reglementări care „ţintesc spre incluziune, spre a crea oportunităţi pentru dialog şi întâlnire, lăsând în urmă toate formele de represiune, control excesiv sau pierdere a libertăţii ca amintiri dureroase din trecut”.
„Speranţa într-un viitor mai bun cere oferirea de oportunităţi reale oamenilor, în special tinerilor, creând locuri de muncă, asigurând o creştere economică de care să se bucure toţi (nu să existe pur şi simplu pe hârtie, în statistici macroeconomice) şi promovând o dezvoltare sustenabilă capabilă să genereze un ţesut social solid şi coeziv”. Papa le-a mai cerut celor prezenţi să considere toate persoanele diverse din Ecuador ca participanţi de valoare la democraţie, şi să analizeze cum o astfel de diversitate poate realiza o societate frumoasă care lucrează pentru binele comun. „Biserica doreşte la rândul ei să coopereze la urmărirea binelui comun, prin acţiunile ei sociale şi educaţionale, promovând valorile etice şi spirituale, şi slujind drept semn profetic care aduce tuturor o rază de lumină şi speranţă, în special celor aflaţi în nevoi mai mari”.