Campus „Prietenia în culori” la Luizi-Călugăra
12.07.2015, Iaşi (Catholica) - perioada 1-7 iulie 2015, în parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra s-a desfăşurat un campus de vară, la care au participat 260 de copii, 50 de animatori bine pregătiţi, surorile franciscane şi pr. vicar Gabriel Bogleş. Tema campusului din anul acesta a fost: „Prietenia în culori”, inspirată din filmul Mica prinţesă (The little princess). Deschiderea oficială a campusului parohial a avut loc miercuri, 1 iulie 2015, când, cu mic cu mare, ne-am adunat în Căminul Cultural al comunei, unde pr. paroh Iosif Beşleagă, după cuvântul de bun venit, a deschis oficial campusul intitulat „Prietenia în culori”.
După ce am urmărit piesa de teatru din ziua respectivă, cu tema „Iubirea dă culoare vieţii”, organizată de câţiva animatori şi copii, ne-am îndreptat spre şcoală, unde sălile de clasă aşteptau fiecare grupă pentru cateheză. Piesa de teatru ce a servit drept suport pentru aceste zile o are ca subiect principal pe Sara, o fetiţă, care, după moartea mamei sale, este dusă de către tatăl ei la o şcoală pentru fete. Rămasă orfană, Sara doreşte să îşi păstreze inima puternică şi gingaşă, ea vrând să demonstreze tuturor că poate să rămână o „mică prinţesă”. Învăţătura acestei povestiri este aceea că niciodată nu suntem singuri, orice s-ar întâmpla şi că, acolo unde este speranţă în suflete, lucrurile încep să se îmbunătăţească.
După cateheză, fiecare copil a primit câte o şepcuţă colorată şi, grupaţi pe apoi clase, s-au bucurat de atelierul de lucru manual, unde au confecţionat rame foto, bonete, cutii pentru cadouri, au modelat plastilină, au desenat pe asfalt, au colorat forme din aluat, creând o multitudine de figurine. Copiii au pus mult suflet în această activitate şi s-au arătat interesaţi să facă lucruri frumoase, drept dovadă fiind sentimentul de mândrie din final, pentru ceea ce au realizat. Un punct forte al campusului şi o deosebită atracţie pentru copii au fost jocurile. Fie că ele s-au desfăşurat în sălile de clasă sau în aer liber, veselia şi râsetele inocente ale copiilor nu au lipsit în nici un moment. Copiii, mici sau mai mari, s-au distrat şi au râs copios. Fie că a fost vorba de jocurile clasice precum „Chimiţa”, „Baba oarbă”, cele de cunoaştere: „Salata cu fructe”, fie că au fost alte jocuri noi, toate au avut un efect excelent.
Şi, după cum se spune că românului îi place să joace şi să danseze, nu puteam să nu includem în program şi un moment acordat dansurilor şi bansurilor. Indiferent că a fost vorba de muzică populară, cu hore şi sârbe, de muzică dance românească ori străină, copiii, adolescenţii şi animatorii nu au stat deoparte şi nu s-au sfiit să intre în „joc”. Fiecare, în funcţie de preferinţe, a dansat până la epuizare şi toţi au profitat de orice moment pentru a se simţi bine. Temele pieselor de teatru de joi şi vineri au fost: „Dăruind, câştigi prieteni” şi respectiv „Speranţa care nu se pierde”, iar programul a fost asemănător cu cel de miercuri. În fiecare seara, s-a participat la Sfânta Liturghie, iar după aceasta se înălţa câte un lampion.
În a patra zi a campusului, sâmbătă, ne-am adunat cu toţii în faţa bisericii, am participat la Sfânta Liturghie şi apoi, întrucât vremea a fost frumoasă, ne-am îndreptat cu paşi vioi şi plini de energie spre pădure. Acolo s-a prezentat piesa de teatru din acea zi, cu tema: „Bunătatea învinge răutatea”. Apoi, au urmat bansurile, jocurile pe grupe, unde clasa a patra a fost câştigătoare, clasa întâi clasându-se pe locul al doilea, iar pe locul al treilea fiind clasa a şasea. În cele din urmă, fiecare grupă a fost învingătoare, câştigând noi prieteni şi devenind mai uniţi. Duminică, în a cincea zi a campusului, programul a fost unul mai lejer. S-a participat dimineaţa la Sfânta Liturghie, apoi a urmat ultima parte din piesa de teatru, cu tema: „Prieteni pentru totdeauna”. S-a continuat cu diferite activităţi: cateheza, bansurile, multe jocuri şi concursuri.
În penultima zi a campusului, luni, programul a decurs asemănător cu cel din primele zile, cu excepţia faptului că s-a vizionat un film religios pentru copii, numit „Întâlnirea lui Isus cu Zaheu” . La încheierea campusului, în ultima zi, ne-am adunat la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie şi pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate unde am învăţat că prietenia adevărată este ca o coroană nestemată şi că este darul lui Dumnezeu, iar el merită toată recunoştinţa. După Sfânta Liturghie ne-am îndreptat spre Căminul Cultural, unde fiecare clasă a pregătit câte un moment artistic. La spectacol au participat atât părinţii, bunicii, rudele copiilor, cât şi binefăcătorii acestui campus. (Gabriel Cocianga pentru Ercis.ro)