Papa, la bordul avionului, despre vizita sa în America Latină
13.07.2015, Roma (Catholica) - În timpul zborului de întoarcere din America Latină, Papa Francisc a susţinut o lungă conferinţă de presă cu jurnaliştii la bordul cursei de întoarcere în Roma. Sfântul Părinte a tras unele concluzii privind vizita, a comentat criticile aduse gândirii sale pe tema capitalismului, a vorbit despre darul controversat primit de la preşedintele Evo Morales, dar şi despre numărul mare de selfie-uri pe care le-a făcut la cererea atâtor oameni.
Întrebat de un jurnalist din Paraguay ce spune de faptul că nu există nici un Cardinal din această ţară, Sfântul Părinte a glumit că nu este un păcat să nu ai un Cardinal. A spus de asemenea că alegerea Cardinalilor depinde de diverse circumstanţe şi de oameni, şi că nu înseamnă că Episcopii din Paraguay nu ar fi valoroşi. „Merită Paraguayul un Cardinal?”, a întrebat Papa. „Privind la Biserica din Paraguay aş spune că nu merită unul, ci chiar doi. Este o Biserică vie, o Biserică a bucuriei, o Biserică care luptă, având o istorie glorioasă.”
A fost întrebat despre situaţia actuală dintre Bolivia şi Chile, mai exact dacă Sfântul Scaun ar fi disponibil să medieze conflictul. Actualmente cele două ţări au o dispută privind accesul Boliviei la Pacific, pierdut după războiul din 1879-1883. Guvernul bolivian, condus de preşedintele Evo Morales, a dus disputa la Curtea Internaţională de Justiţie, susţinând că ţara sa se luptă cu sărăcia datorită acestui blocaj. Chile susţine în schimb că graniţele ar fi fost definite de un tratat semnat în 1904. Papa a fost atent la ce poate spune. „Acum trebuie să fiu foarte atent, deoarece Bolivia a adresat un apel la o curte internaţională. Dacă eu aş comenta ceva acum, ca şef de stat, ar putea fi interpretat ca un amestec în suveranitatea altui stat.” A subliniat însă importanţa dialogului şi a negocierilor între cele două state.
Pontiful de 78 de ani a abordat şi observaţiile care i s-au făcut din SUA în urma criticii sale la adresa sistemelor economice care pun profitul mai presus de orice. În timp ce a recunoscut că a auzit de aceste reacţii, a spus că nu a avut timp să le studieze şi să dialogheze cu cei ce sunt împotriva ideilor sale. „Pentru că nu am avut discuţii cu cei ce şi-au exprimat criticile, nu am dreptul să îmi exprim o opinie. Dar voi vizita SUA şi trebuie să încep să studiez problema. Până acum am citit doar dosarele acestor trei frumoase ţări latino-americane. Acum trebuie să studiez dosarele Cubei şi Statelor Unite.”
Unul dintre cele mai controversate momente ale vizitei a fost cel când Papa a primit cadou de la preşedintele bolivian Evo Morales un crucifix amplasat pe simbolul comunismului – secera şi ciocanul. Iniţial s-a spus că Sfântul Părinte nu a fost mulţumit de cadou. Dar Sfântul Părinte a spus că a fost surprins de dar şi de faptul că a fost conceput de pr. Luis Espinal, un preot misionar spaniol ucis în Bolivia în 1980 de forţele paramilitare. Papa a explicat că vede darul ca o „formă de artă de protest”. „În Buenos Aires, acum câţiva ani, a fost o expoziţie cu lucrările unui sculptor bun, un argentinian creativ, astăzi mort. Era o artă de protest, şi îmi amintesc că o piesă era un Cristos răstignit pe un bombardier în picaj: o critică adusă creştinismului datorită alianţei lui cu imperialismul. Aş califica-o drept artă de protest, care în unele cazuri poate fi jignitoare”, a explicat el.
„Să interpretăm în acest fel: înţeleg această lucrare şi nu o găsesc ofensivă. O am cu mine. Am lăsat decoraţiile onorifice pe care mi le-a dat preşedintele Morales. […] Nu am acceptat niciodată astfel de decoraţii, dar Morales a acţionat de bună credinţă, din amabilitate faţă de mine, aşa că am considerat acestea ca venind de la popor. M-am rugat asupra lor şi m-am gândit să le las Fecioarei de la Copacabana, aşa că sunt la Sanctuar. Lucrarea de lemn cu Cristos am luat-o cu mine.”
O altă discuţie a fost despre cuvintele Papei din cadrul predicii de la Parcul Los Semanes, în care a cerut rugăciuni pentru apropiatul Sinod dedicat familiei, din octombrie. „Vă cer să vă rugaţi fierbinte pentru această intenţie, pentru ca Dumnezeu să poată să cureţe de ceea ce poate părea impur, scandalos sau înfricoşător şi să transforme – făcând parte a ‘ceasului’ Său – într-un miracol. Familia are astăzi nevoie de acest miracol”, a afirmat Papa pe 6 iulie. Întrebat ce a dorit să spună, Sfântul Părinte a explicat că cuvintele sale trebuie înţelese în contextul evangheliei acelei zile, despre miracolul din Cana. „Se spune că vasele de apă erau pline, dar ele erau pentru purificare. Fiecare persoană care venea la celebrare făcea această purificare (spălare) şi lăsa în spate murdăria. Era un rit de purificare înainte de a putea intra într-o casă sau într-un templu.”
Pontiful a continuat explicaţia: „Isus face vinul cel mai bun din apele murdare, din cea mai rea apă. Comentariul pe care am dorit să îl fac este acesta: familia trece printr-o criză, de care suntem cu toţii conştienţi. Este evident şi în instrumentum laboris (instrumentul de lucru). Am făcut referinţă la toate acestea. Ca Domnul să ne purifice de tot ceea ce rezultă din aceste crize, ca să ne facă oameni mai buni şi să mergem înainte. Cazurile specifice sunt toate menţionate în instrumentum laboris.”
Sfântul Părinte a arătat umilinţă atunci când a fost întrebat de ce vorbeşte despre săraci, precum şi despre bogaţi, dar atât de rar despre clasa mijlocie. Răspunsul său către jurnalist a fost: „Este o observaţie corectă. Aveţi dreptate. Este o greşeală din partea mea să nu mă gândesc la aceasta. Voi explica, dar nu ca să mă justific. Aveţi dreptate. Trebuie să mă gândesc la aceasta. Lumea este polarizată – clasa mijlocie este mult mai mică. Polarizarea între bogaţi şi săraci este mare, e adevărat. Poate de aceea nu mi-am dat seama de aceasta.”
Jurnaliştii au pus şi întrebări „uşoare” Papei, de la cum reuşeşte să facă faţă unor călătorii aşa lungi la gândurile sale despre selfi-uri. „Tatăl meu este cu câţiva ani mai tânăr decât Dvs, dar nu are nici jumătate din energia Dvs”, i-a spus un jurnalist, întrebându-l care este secretul său. „Vrei să afli ce droguri iau! Aceasta este întrebarea ta!”, a răspuns Papa glumind. „Ei bine, mate (ceaiul – n.r.) ajută. Dar nu am încercat coca (frunzele, din care se face cocaina – n.r.), să fie clar!” Legat de selfi-uri, a spus că înţelege că fac parte dintr-o altă cultură, iar el se simte „ca un străbunic”. „Astăzi, când plecam, un poliţist masiv m-a întrebat dacă îşi poate face un selfie cu mine. Era în jur de 40 de ani. L-am întrebat: ‘Dar ce, sunteţi adolescent?’ Este un element al unei altei culturi, dar îl respect.”
La finalul conferinţei de presă, Papa Francisc a spus că Biserica din America Latină oferă bogăţie lumii. A amintit prezenţa atâtor copii alături de părinţii lor, o lecţie pentru Europa, unde rata naşterilor continuă să scadă exponenţial. Biserica din America Latină, a conchis el, este o Biserică cu multe probleme, dar tânără. „Poate să fie uneori indisciplinată, se poate disciplina mai apoi, dar ne dă atâtea lucruri bune.”
100.000.000 de oameni ucisi de comunism. Asta nu inseamna nimic pentru Sfantul Parinte? Isus crucificat pe secera si ciocan?
Cum ar fi fost sa fie pe zvastica?
Ar fi fost la fel de incantat de cadou?