Pr. Daniel Ange: Tinerilor, fiţi mândri şi demni de sângele vărsat de martirii voştri
25.07.2015, Cluj (Catholica) - Redăm în cele ce urmează fragmente din a treia cateheză pe care pr. Daniel Ange a ţinut-o astăzi, 25 iulie, în faţa participanţilor la a XIII-a Întâlnire Naţională a Tineretului Catolic, ce se desfăşoară la Cluj între 22 şi 26 iulie 2015, la sediul Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla. Tema evenimentului este cea propusă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015, una dintre Fericirile rostite de Isus Cristos în Predica de pe Munte: „Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8). Catehezele sunt înregistrate online pe canalul YouTube al INTC 2015. Textul integral al catehezei de astăzi a fost publicat şi pe BRU.ro. Mai jos sunt doar câteva pasaje.
Pentru a face legătură cu minunata adoraţie de ieri, când am trăit o oră de veşnicie, deja cerul coborâse pe pământ – facem deci legătura dintre Preasfânta Euharistie şi sexualitatea despre care am vorbit ieri. În Preasfânta Euharistie avem iubirea lui Isus, care ne dăruieşte viaţa Sa, prin Trupul Său. Din nou acest trinom iubire-viaţă-trup. Este definiţia Euharistiei şi a sexualităţii. Când Isus vine la noi, prin intermediul pâinii şi al vinului, întreaga Sa Persoană ni se dă nouă. Sfânta Împărtăşanie nu înseamnă prostituţie – Isus nu spune: „Vă dau Trupul Meu, dar este doar Trupul Meu. Nu este inima Mea, nu vă iubesc”. Ni se dă cu totul, cu sufletul, cu Spiritul Său, cu divinitatea Sa, cu inima Sa, prin Trupul Său.
[…] Prin urmare Preasfânta Euharistie mă ajută să creez armonie între inima mea şi trupul meu, între sufletul meu şi trupul meu. Chiar şi în viaţa veşnică, în rai, voi avea un nou trup, înviat. Nu pot fi pe deplin fericit în rai fără trupul meu. Va fi o înviere a trupurilor. Vom avea un trup la fel de glorios ca acela al Maicii lui Dumnezeu, ca al lui Isus în dimineaţa Învierii. Când Isus se dăruieşte în Sfânta Împărtăşanie, se dăruieşte pe Sine material, dar este Persoana Sa, ca să mă ajute să nu văd niciodată un trup doar ca pe un obiect, un obiect de joacă. Ci să văd mereu persoana spirituală, sufletul acelei persoane. Trupul Său devine al meu. Şi trupul meu devine al Lui. Nu pot să fac ce vreau cu Trupul Său din Euharistie. Nu pot să merg să îl vând sataniştilor. Nici invers: nu pot să fac ce vreau cu trupul meu, deoarece în primul rând el aparţine lui Dumnezeu. […] Acum doresc să vorbesc despre misiune. […] Mai ales tinerii trebuie să îl ducă pe Isus celorlalţi tineri, în mijlocul prietenilor, al colegilor de la şcoală. Sunt 5 continente în lumea noastră, dar mai sunt alte două continente, prezente în toate continentele fizice: continentul tinerilor şi Biserica. În orice ţară găseşti Biserica şi tinerii, deci cei mai buni misionari sunt cei care au un picior în Biserică şi unul în rândul tinerilor, pentru a transmite viaţa şi iubirea lui Isus. […] Acum doresc să vorbesc despre mărturie dusă până la martiriu. Trăiţi într-o ţară sfinţită de sângele atât de multor martiri. La Fatima, ultima viziune avută de cei 3 păstoraşi a fost crucea lui Isus şi doi îngeri sub mâinile lui Isus, strângând sângele în carafe, şi cu acestea, pline de sânge, au mers pe tot pământul şi acolo unde cădea sângele, deşertul devenea grădină. Fertilitatea sângelui! Dar au spus: nu era sângele lui Isus, ci sângele martirilor, curgând prin rănile mâinilor lui Isus. Este extraordinar, acei copii nu îşi puteau imagina aşa ceva. A venit de la Spiritul Sfânt.Prin urmare o ţară sfinţită, parfumată, de sângele martirilor devine o ţară sfântă, unde vor fi mulţi sfinţi. În ultima sută de ani, din 1915 – genocidul armean – până în 2015 – genocidul din Siria şi Irak – în doar o sută de ani, au fost mai mulţi martiri decât în cele 19 secole dinainte. Martiraj non-stop, nu întotdeauna în aceleaşi locuri: Armenia, Spania, Mexic, Rwanda, nazism, comunism… acum persecuţia islamică. Aceasta însemnă că secolul care va veni va fi un secol plin de sfinţi. Începem un secol extraordinar al sfinţeniei tinerilor, al sfinţeniei copiilor, al sfinţeniei părinţilor, al sfinţilor preoţi, Episcopi şi persoane consacrate. Aceasta este o extraordinară bucurie pentru voi, deoarece tot sângele vărsat nu poate rămâne steril. […]
Vreau să vă spun că sunteţi copiii martirilor voştri, eu au fost seminţele şi voi recolta. Nici unul dintre voi, tinerilor, nu aţi fi probabil aici dacă ei nu şi-ar fi vărsat sângele pentru voi. Aşa că trebuie să fiţi mândri şi demni de sângele vărsat de ei. Şi de ce s-au lăsat greco-catolicii omorâţi sau aruncaţi în închisoare? Pentru un singur lucru: pentru a nu fi separaţi de Petru, de Roma, de Papa. Acei Episcopi în loc să ajungă în închisoare ar fi putut să ocupe locuri importante în ierarhia ortodoxă, dar toţi au refuzat. Ce mărturie extraordinară despre frumuseţea Bisericii Catolice! Cât de frumos! Ei au dorit de asemenea să păstreze şi adoraţia euharistică, care este Inima lui Isus
[…] Fericiţi sunteţi voi, cei care sunteţi aici, pentru că nu este securitatea în jurul vostru, să vă ducă într-o oră în închisoare. Îi mulţumiţi suficient lui Dumnezeu, România, pentru această eliberare ideologică? Este un miracol faptul că sunteţi acum aici. Acum 30 de ani era complet de neimaginat! Să ai o mie, două mii de tineri prezenţi aici, în curtea Episcopiei, era imposibil de conceput că s-ar putea întâmpla. Şi totuşi iată-vă aici. De când v-am văzut, nu mai cred în învierea lui Isus. De ce? Pentru că văd învierea Bisericii Lui! Voi sunteţi dovada că Isus este în rai în gloria Sa. Şi că nici o persecuţie nu poate să ţină Biserica în clandestinitate, deoarece nici o piatră nu poate ţine trupul lui Isus în mormânt. Prin urmare Învierea lui Isus o pot vedea în voi, o văd în Biserica ce se reclădeşte, o văd în viitoarele Catedrale greco-catolice care se înalţă. Sunt semne fizice că Biserica este Biserica lui Cristos înviat. Un lucru minunat!La final, PS Florentin, Episcopul gazdă, i-a mulţumit lui Dumnezeu „pentru aceste frumoase cateheze pline de focul Spiritului Sfânt”. A mulţumit pr. Daniel Ange, catehetul pentru INTC 2015, şi pr. Titus Sas care a asigurat traducerea în română, respectiv redacţiei maghiare a Radio Maria, pentru traducerea făcută în această limbă.