Don Bosco – tot mai actual chiar și la două secole de la naștere
07.08.2015, Torino (Catholica) - Între 6 și 9 august 2015 se desfășoară la Torino, în Italia, cel de-al VII-lea Congres Internațional dedicat Maicii Ajutătoare. Congresul se desfășoară în contextul bicentenarului nașterii Sfântului Ioan Bosco, cu prilejul căruia Papa Francisc a trimis rectorului major al salezienilor, don Ángel Fernández Artime, o scrisoare în care îi aduce mulțumiri Domnului pentru Sfântul tinerilor. În scrisoare, Pontiful pune în lumină necesitatea aducerii aminte a caracteristicilor esențiale ale moștenirii spirituale lăsate de Sfântul tinerilor, îndeosebi în privința pastorației, îndemnând la trăirea în mod curajos a învățăturilor sale, aflăm de pe situl Radio Vatican.
„Don Bosco ne învață mai cu seamă să nu rămânem simpli privitori, ci să ne angajăm în prima linie în vederea la a oferi tinerilor o experiență educativă integrale”. Pontiful observă că Italia și Europa sunt foarte schimbate în aceste ultime două secole, dar că inima tinerilor a rămas aceeași, „tinerii și tinerele fiind deschiși vieții și întâlnirii cu Dumnezeu și cu ceilalți”. Pontiful a scos însă în evidență și „riscul descurajării, al anemiei spirituale și al marginalizării” la care sunt supuși tinerii în prezent, subliniind necesitatea – în acest context – a pedagogiei propuse de don Bosco, constând în „iubirea educatorului, exprimată prin gesturi concrete și eficiente”.
În scrisoare, Pontiful pune în lumină încredințarea totală a Sf. Ioan Bosco în mâinile lui Dumnezeu „prin totala dăruire pentru mântuirea sufletelor”, în special a tinerilor, atitudine care l-a determinat să iasă în mijlocul lor și să ia decizii curajoase, precum alegerea de a se dedica tinerilor săraci, cu intenția de a realiza o amplă mișcare a celor săraci în favoarea săracilor.
„Și astăzi”, continuă Papa, „Familia saleziană se deschide spre noi frontiere educative și misionare, parcurgând căile noilor mijloace de comunicații sociale și de educație interculturală în mijlocul unor popoare cu religii diferite, sau în țări în curs de dezvoltare, ca și în ținuturi marcate de fenomenul migrației”. Pe de altă parte, observă Pontiful, „provocările cu care se confrunta orașul Torino în secolul al XIX-lea au asumat dimensiuni globale: idolatria banului, inechitatea care generează violență, colonizarea ideologică și provocările culturale legate de contexte urbane.”