Papa reafirmă: sistemele economice nedrepte provoacă migrația și insistă pe grija pentru creație
14.09.2015, Vatican (Catholica) - Papa a oferit recent două interviuri: unul pentru Radio Renascenca, din Portugalia, cu ocazia vizitei ad limita a Episcopilor din această țară, iar altul pentru Radio Milenium, din Argentina, pe tema creației și a valorii prieteniei și dialogului.
În primul, ca răspuns la o întrebare privind o posibilă vizită în Portugalia, pentru a marca centenarul aparițiilor Fecioarei la Fatima, Papa Francisc și-a exprimat dorința de a vizita țara și a adăugat că „Fecioara ne cere mereu să primim și să ne îngrijim de familie și de porunci. Nu cere nimic neobișnuit. […] Și apare copiilor. Este curios: ea caută mereu sufletele cele mai simple.” Legat de fenomenul migrației spre Europa, a spus: „Este vârful aisbergului. Vedem refugiații, vedem oameni săraci care fug de război, de foamete. […] Dar în spate există o cauză, iar cauza este un sistem socio-economic nedrept”. Și a adăugat: „Apropo de problemele de ecologie, în cadrul structurilor noastre socio-economice, al politicilor, în centru trebuie să se afle mereu persoana. Iar sistemul economic dominant de astăzi a înlocuit persoana cu zeul banului, un idol”.
De aceea trebuie să privim spre cauzele primare. „Când cauza este foametea, creezi locuri de muncă și investești. Când cauza este războiul, cauți pacea, muncești pentru pace. Astăzi lumea este în război; este în război cu ea însăși.” În acest sens, Papa a reafirmat importanța acceptării. „Acceptați oamenii și primiții așa cum vin.” Legat de apelul său către toate parohiile din Europa de a primi familii de refugiați, a specificat: „Când vorbesc despre o parohie să primească o familie, nu mă refer că ei (migranții) trebuie să meargă și să locuiască în casa parohială, ci invit comunitatea parohială să găsească un loc, un colț, un mic apartament, sau dacă nu este altă opțiune, să se închirieze un apartament modest; trebuie să aibă un acoperiș deasupra capului, trebuie să fie primiți, să fie incluși în comunitate”.
A atins și tema bunăstării, comentând că rata nașterii este foarte mică în multe țări, precum Italia, Portugalia și Spania. „Când este un loc liber, oamenii au tentația să îl umple. Dacă o țară nu are copii, migranții vin să ocupe acel spațiu. […] A nu dori copii este, în parte – iar aceasta este interpretarea mea, nu știu dacă este corect – este legat de cultura confortului, nu? Iar bătrânii sunt lăsați singuri. Cred că o mare provocare pentru Europa este să redevină Mama Europa, în locul Bunicii Europa. […] Trebuie recunoscut că Europa are o cultură excepțională – secole de cultură – și trebuie să își recâștige capacitatea de lider în concernul națiunilor. Trebuie să devină încă o dată Europa care arată calea, având cultura pentru a face aceasta. […] Este adevărat că Europa a făcut greșeli. Nu reproșez, doar amintesc aceasta. Când a dorit să vorbească despre identitatea ei, a evitat recunoașterea a ceea ce probabil este partea ei mai profundă: rădăcinile creștine. Cu toții facem greșeli în viață, iar pentru Europa nu este prea târziu să se schimbe.”
Papa a subliniat și că Biserica trebuie să iasă din sine și să fie dispusă să riște. „Dacă o Biserică, o parohie, o Dieceză, un institut, trăiește închis în sine, devine un punct terminal. Același lucru se întâmplă cu o casă închisă. Sfârșim cu o Biserică bolnavă, cu reguli fixe, fără creativitate, asigurată dar nesigură. În schimb într-o Biserică sau într-o parohie ce iese și evanghelizează se pot întâmpla aceleași lucruri ca unei persoane ce iese pe stradă – pot apărea accidente. Între o Biserică bolnavă și una supusă accidentelor, prefer pe cea cu accidente, căci ea măcar iese spre ceilalți.”
Referitor la așteptările sale privind Jubileul Milostivirii, și-a exprimat speranța că „vor participa cu toții. Să vină și să experimenteze iubirea și iertarea lui Dumnezeu”. Despre scrisoarea trimisă Arhiepiscopului Fisichella, în care cere acordarea iertării pe timpul Jubileului pentru cazurile speciale (avort) și despre cele două documente motu proprio de reformare a procesului de declarare a nulității căsătoriei, a explicat intenția sa: „să simplific… să facilitez credința în sânul poporului… să permit Bisericii să fie mamă”.
În interviul pentru postul argentinian, Papa Francisc a spus că „înțelegem greșit creația; uneori o tratăm ca și cum ar fi cel mai teribil dușman al nostru” și că „trăim într-un sistem care, pentru a face bani, a scos omul din centru și a pus banii în schimb”, conducând la „sisteme corupte, cu sclavie, muncă forțată și lipsă de respect pentru creație”. Legat de fundamentalism, dat fiind că „adepții sunt fideli unei idei, nu unei realități”, Sfântul Părinte a avertizat legat de pericolul reprezentat de acest „întuneric ce ascunde orizontul nostru” și ne face să fim mai închiși în propriile convingeri și ideologii. „Este un perete ce previne întâlnirea cu ceilalți.”