Pelerinaj și hram la mănăstirea baziliană „Sfânta Cruce” din Mintiu Gherlii
16.09.2015, Cluj (Catholica) - În Anul pastoral dedicat Vieții Consacrate, Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Provincia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din România, a organizat pelerinajul la mănăstirea baziliană Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii, cu ocazia serbării Hramului din Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, luni, 14 septembrie 2015. Tradiția pelerinajului la Mintiu Gherlei a început în anul 2002, odată cu sfințirea bisericii mănăstirii baziliene Sfânta Cruce și a luat apoi amploare, mai ales după instalarea comunității călugărești, în toamna anului 2007.
Pelerinajul a fost și în acest an pregătit printr-o seară de rugăciune la mănăstire, duminică, 13 septembrie 2015. A doua zi, luni 14 septembrie – ziua sărbătorii, programul a început la ora 9.00, la capela greco-catolică din Mintiu, odată cu primirea Preasfinției Sale Florentin, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, de către pr. ieromonah Laurian Daboc, protoegumen OSBM și călugării bazilieni, moment după care s-a urcat, în procesiune, la mănăstire. Pelerinii s-au rugat împreună, la picioarele Crucii înălțate pe dealul de pe care privirea poate cuprinde larg împrejurimile cu cele două orașe din apropiere, Dej și Gherla. Între preoții prezenți, amintim pe pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Călin Bot, rectorul Seminarului eparhial, pr. Marius Cerghizan și pr. Patriciu Sălăjean, membri ai consiliului preoțesc, pr. Baciu, parohul din Mintiu Gherlii, și alți peste 15 preoți și călugări bazilieni, între care, decanul de vârstă este pr. Arieșan Grigore OSBM. Pe lângă părinții bazilieni veniți din toate mănăstirile ordinului, au participat surori ale Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului și surorile Congregației „Sfântului Ioan Botezătorul”.
După un moment de închinare în biserica mănăstirii, pe altarul amenajat în curte a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de studenții Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. „Facem împreună acest pelerinaj pentru a ne aduce aminte de importanța Crucii în viețile noastre”, a început PS Florentin cuvântul de învățătură. „Așa cum știm, în anul liturgic există două sărbători mari închinate Sfintei Cruci, una dintre ele este în duminica a treia a Postului cel Mare, iar a doua sărbătoare este cea de astăzi, stabilită la o dată fixă, 14 septembrie. Este în primul rând o sărbătoare de tip istoric, care ne amintește că Mântuitorul a folosit Crucea ca instrument al mântuirii, prin Jertfa Sa. Mântuitorul transformă acest instrument de tortură inventat de un popor foarte crud, poporul asirian, preluat apoi de romani pentru a pedepsi sclavii care se revoltau. Aceeași moarte a sclavilor a fost rânduită și acceptată de Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos. Astfel, lemnul Crucii, capătă, dincolo de acea înfricoșătoare conotație a lemnului de tortură, o valoare extraordinară, spirituală. De aceea, astăzi, noi creștinii, ne închinăm lemnului Crucii, nu pentru ca să venerăm un semn al torturii, ci pentru Acela care a acceptat această înfricoșătoare tortură pentru mântuirea sufletelor noastre, pentru miracolul Răscumpărării care s-a petrecut pe lemnul Crucii, pentru că, acolo, Hristos și-a dat, putem spune utilizând cuvintele unui romancier american, «semnătura mântuirii pentru noi»!”
Pr. ieromonah Laurian Daboc, în cuvântul de încheiere a mulțumit în primul rând persoanelor consacrate, „cu care și pentru care s-a făcut pelerinajul la mănăstirea din Mintiu Gherlii în acest An al Vieții Consacrate”. A mulțumit și credincioșilor veniți în număr mare, deși a fost zi lucrătoare – între ei evidențiindu-se, cu eșarfele albastre la gât, credincioasele din Ordinul Terțiar al Sfântului Vasile cel Mare și cele din Reuniunea Mariană. Pr. protoegumen a mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru prezența constantă și susținere, de asemenea fiecărui preot în parte, primarului Olteanu care a participat la program, tuturor celor prezenți, celor care au ajutat în pregătiri, invitând la venerarea relicvei Sfintei Cruci, „darul și bogăția cea mai mare din această mănăstire”. În semn de apreciere pentru tot ceea ce Ordinul Sfântului Vasile cel Mare împlinește, și în pastorație, și în mănăstiri, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, pentru buna colaborare, PS Florentin a oferit pr. protoegumen o cruce: „Să fie crucea bucuriei, să fie semnul victoriei asupra tuturor necazurilor și a biruinței pe care Hristos a semnat-o pentru fiecare dintre noi!” După programul de rugăciune, călugării bazilieni, împreună cu surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, au invitat toți pelerinii la o agapă fraternă.