Trebuie reînnoită viața fraternă în comunitățile călugărești
16.09.2015, Vatican (Catholica) - În seara zilei de marți, 15 septembrie 2015, a avut loc o Veghe de rugăciune în Piața San Pietro, în cadrul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor Consacrați și Consacrate. Peste 4 mii de tineri au sosit la Roma de pe cele cinci continente, pentru a răspunde la provocarea „Treziți lumea!” Evenimentul, organizat de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, este o ocazie de aprofundare a propriei vocații religioase, în vederea începerii noviciatului, în perioada de discernământ și probă, pe durata profesiunii temporare și în decurs de 10 ani de la intrarea definitivă în institute și congregații.
Lucrările întâlnirii deschise marți vor continua până sâmbătă, 19 septembrie. Cardinalul Joao Braz de Aviz, prefect al Congregației, a dat un interviu pentru Radio Vatican, în ajunul Veghii de rugăciune. Călătorind mult în acest an, întâlnindu-se cu tineri consacrați, Cardinalul a spus că „se simte că tinerii sunt sensibili la o chemare minunată, misterioasă, exigentă pe care o face Dumnezeu. Și se vede la atâția consacrați această disponibilitate fără măsură de a merge. Tinerilor le place acest mod de a fi absolut, adică a se dărui cu adevărat. Am întâlnit aceasta pe diferitele continente. Dar există și dificultatea, uneori, de a vedea o mărturie clară în acest sens. Aici există așadar lucruri de revăzut.”
Cardinalul a vorbit despre trei planuri de revăzut: „Primul privește viața în comunitate: noi nu putem să le luăm tinerilor familia care trebuie să fie o Congregație religioasă, un Institut religios; trebuie să găsească încredere, trebuie să găsească frați și surori, nu persoane care judecă și văd mereu partea negativă. Este nevoie să reînnoim viața fraternă. Acolo unde există încredere, unde există iubire, unde există ajutor reciproc, înflorește mai mult răspunsul tânărului. Al doilea plan privește o formare care nu urmărește doar reducerea slăbiciunilor noastre – este bun și acest lucru – ci, mai presus de toate, încredințarea în mâinile lui Dumnezeu, adică a-l lăsa pe Dumnezeu să lucreze în propria persoană.”
Al treilea plan privește schimbarea stilului autorității, al ascultării și problema banilor. Cardinalul a subliniat că „autoritatea nu poate fi a unui ‘iluminat’ care comandă peste cei care nu au lumina; acest lucru nu are sens! Chiar și superiorul este un discipol al lui Isus, al fondatorului! Criteriul pentru ca el să poată arăta voința lui Dumnezeu este să fie discipol al lui Isus. Așadar primul lucru este a fi frate, a fi soră, după care ești și superior. Nu ești superior pentru că ești mai demn, tu ești unul între mulți, dar ai această sarcină. În acest sens trebuie să ne schimbăm mult și noi, preoții, Episcopii, Cardinalii; nu trebuie să continuăm cu acest sistem de impunere. Papa Benedict a spus că creștinismul, evanghelizarea merg înainte nu prin impunere, ci prin atragerea care vine de la un frate. Și aceasta nu este democrație, este altceva: este intrarea în mister.”
„Este apoi problema banilor, pentru că în multe locuri, în multe familii religioase, a intrat cel mai neplăcut capitalism: se calculează totul pornind de la bani. Este nevoie să avem mai multă încredere în Providență și mai puțină în banii pe care îi avem în bancă. Trebuie să îi avem, da, dar pentru comuniune, pentru Biserică, pentru cei care au nevoie, așa cum ne spune Papa. Trebuie să ne deschidem spre cei mai săraci, apelul Papei merge tocmai în această direcție. A face aceste schimbări îi ajută pe tineri să se apropie de ceva autentic. Acest lucru atrage! Pentru că Dumnezeu atrage!”