Papa s-a întâlnit cu miniștrii mediului din UE
17.09.2015, Vatican (Catholica) - Ieri dimineață, înainte de audiența generală miercuri, Papa Francisc a primit miniștrii mediului din Uniunea Europeană, organism care va avea în curând două evenimente importante: adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și COP 21 la Paris. Pontiful a remarcat că misiunea lor este tot mai importantă, deoarece mediul este un „bun colectiv, un patrimoniu pentru întreaga umanitate și responsabilitatea fiecăruia dintre noi – o responsabilitate care, într-adevăr, nu poate fi decât transversală și care necesită o colaborare eficientă în sânul întregii comunități internaționale”.
Sfântul Părinte a continuat sugerând miniștrilor trei principii care ar trebui să inspire munca lor, începând cu principiul solidarității. „Un cuvânt care este uneori uitat și alteori abuzat într-o manieră sterilă. Noi știm că persoanele cele mai vulnerabile la degradarea mediului sunt săracii, care suferă cele mai grave consecințe. Solidaritatea înseamnă prin urmare crearea de instrumente eficiente, capabile să unească lupta împotriva degradării mediului cu lupta împotriva sărăciei. Există multe experiențe pozitive în acest domeniu, cum ar fi dezvoltarea și transferul de tehnologii adecvate, capabile să folosească cel mai bine resursele umane, naturale și socio-economice, făcându-le mai accesibile la nivel local, astfel încât să se garanteze durabilitatea și pe termen lung.”
În al doilea rând, este principiul justiției. „În enciclica Laudato si’ am vorbit despre datoria noastră ecologică, în special între nord și sud, legată de dezechilibrele comerciale cu consecințe în sfera mediului, ca utilizarea disproporționată a resurselor naturale făcută de-a lungul timpului de unele țări. Noi trebuie să onorăm această datorie. Acestea din urmă sunt chemate să contribuie la soluționarea datoriei oferind un bun exemplu, limitând în mod substanțial consumul de energie neregenerabilă, contribuind cu resurse în țările care trebuie să promoveze politici și programe de dezvoltare durabilă, adoptând sisteme adecvate de gestionare a pădurilor, transportului și deșeurilor, și înfruntând problema gravă a risipei de alimente, promovând un model circular de economie și încurajând noi atitudini și stiluri de viață.”
În al treilea rând, este principiul participării, care „necesită implicarea tuturor părților implicate, inclusiv a celor care de multe ori rămân marginale în procesele de luare a deciziilor. Într-adevăr, trăim într-un moment istoric foarte interesant: pe de o parte, știința și tehnologia pun o putere fără precedent în mâinile noastre, iar pe de altă parte, utilizarea corectă a puterii presupune adoptarea unei viziuni integrale și integratoare. Acest lucru ne cere să deschidem ușile pentru dialog, pentru un dialog inspirat de o viziune înrădăcinată în acea ecologie integrală care este subiectul documentului Laudato si’. Aceasta este, evident, o mare provocare culturală, spirituală și educațională: solidaritate, justiție și participare cu respectarea demnității noastre și respectând creația.”
Papa a încheiat încurajând miniștrii în munca lor, subliniind că atât el cât și Sfântul Scaun garantează sprijinul „pentru a răspunde în mod adecvat la strigătul planetei și la strigătul săracilor”.