Papa Francisc la mănăstirea „Khor Virap”
27.06.2016, Erevan (Catholica) - Papa Francisc și-a încheiat călătoria apostolică de trei zile în Armenia, a 14-a peste hotare, cu o vizită la mănăstirea Khor Virap, la poalele Muntelui Ararat. Este un loc important pentru armeni, fiind legat de convertirea acestei națiuni la creștinism. Iar despre Muntele Ararat tradiția spune că ar fi locul unde arca lui Noe s-ar fi oprit după potop, unul dintre locurile cele mai sacre pentru armeni. Cu acest munte în fundal s-a realizat una dintre imaginile memorabile ale vizitei, cu Papa și Catolicosul eliberând doi porumbei albi, simbol al dorinței de unitate și de pace.
În contrast cu această imagine înălțătoare și calmă este numele mănăstirii ridicate cu cărămizi roșii. Khor Virap s-ar putea traduce prin carcera adâncă. Și în timp ce aici se află mai multe carcere întunecate, unele chiar la peste șase metri adâncime, precum cea de sub una dintre capelele complexului monastic, una dintre ele iese în evidență. Adesea este numită fântână, dar este vorba de carcera în care Sf. Grigore Iluminătorul a fost ținut prizonier timp de 13 ani, înainte de convertirea regelui în 301. Această convertire avea să facă din Armenia prima țară care a adoptat creștinismul ca religie de stat.
Papa Francisc a coborât cu Catolicosul armean pe treptele înguste până în „Fântâna Sf. Grigore”. Aici au aprins o lumânare, după care au mers în capela din apropiere pentru a se ruga: Catolicosul Karekin al II-lea în armeană, iar Sfântul Părinte în italiană. Înainte să se despartă această țară, Papa Francisc a spus că pentru el această vizită a fost un moment de har, să se afle sub privirea Muntelui Ararat, unde chiar și tăcerea pare a vorbi. Iar acele cruci de piatră (khatchkar), a continuat Papa, amintesc de o istorie de credință uriașă și de suferințe imense. O istorie răsplătită cu mărturii magnifice despre Evanghelie, moștenite de poporul armean.