Coreea de Sud are un președinte catolic
16.05.2017, Roma (Catholica) - Milioane de coreeni au ieșit în stradă în ultimele luni, în „revoluția lumânărilor”, pentru a cere punerea sub acuzare a fostului președinte Park Geun-hye și alegeri noi. Au vegheat și s-au rugat, având lumânări aprinse, în semn de speranță, participare, dorință de schimbare în viața publică. Această dorință s-a împlinit după destituirea președintelui Park, în urma unui scandal de corupție, fiind acuzată că a vândut secrete de stat. Cu 41,1%, poporul coreean l-a ales pe catolicul Moon Jae-in, din Partidul Democratic, ca al 19-lea președinte al Republicii, într-un scrutin electoral care a adus la urne 77% dintre alegătorii activi, un record în ultimii 20 de ani, arătând puternica dorință de schimbare după 10 ani de guvernare conservatoare.
În Moon Jae-in cetățenii își pun încredere pentru o reformă a modalităților de a gestiona puterea, pentru măsuri de dreptate socială (în special privind locurile de muncă), nu în ultimul rând pentru promovarea păcii în peninsula coreeană. Episcopul Peter Kang a explicat pentru Vatican Insider: „A fost o victorie a poporului, care a dorit puternic o schimbare a culturii politice. În ultimii zece ani, cu conducerea lui Lee și Park, președinții au gestionat puterea în mod mai degrabă autoritar, fără a se îngriji prea mult de suferințele sau de problemele care veneau de la oamenii obișnuiți. Moon este o persoană smerită, cu o concepție despre conducere ca slujire a binelui comun: va respecta voința populară, consolidând în Coreea o democrație autentică”.
„A fost un vot pentru justiție, deoarece cetățenii cer să fie revizuită puterea statului și să fie date mai multe puteri regiunilor; cer creșterea ocupării locurilor de muncă, dezvoltarea și integrarea tinerilor în câmpul muncii, nu favorizarea elitelor sau a marilor grupuri de afaceri… Moon va fi foarte activ în refacerea relațiilor cu Coreea de Nord după criteriile reconcilierii și păcii, nu ale forței militare. Abordarea este aceea de a contribui în mod eficient la creșterea economică și la bunăstarea populației coreene din Nord. Acesta este un pas esențial pentru potolirea tensiunilor și pentru a se merge spre o unificare treptată. Dacă Seul și Pyongyang construiesc împreună o economie de piață comună, acest lucru va diminua pericolele unui război”.
În contextul politic internațional, Moon a declarat că va adresa rapid problema programului nuclear din Coreea de Nord și aceea a implementării unui sistem american de apărare cu rachete pe teritoriu. Și va inaugura o nouă fază de deschidere și negocieri în relațiile cu Nordul. Un prim pas semnificativ va fi redeschiderea complexului industrial Kaesong, zonă de producție economică rod al cooperării Nord-Sud, închisă de fostul președinte Park. Pentru Biserica Catolică din Coreea – botezații reprezintă peste 10% din populație – este o satisfacție în plus să vadă un lider catolic la conducerea țării: „Este o bucurie dar și o provocare”, a spus Episcopul Kang, „ar putea să nu fie ușoară gestionarea acestei apartenențe”.
Episcopii catolici și-au exprimat satisfacția într-un mesaj oficial, remarcând urgenta nevoie de un lider „care să parcurgă calea adevăratei păci și dreptăți, valorificând aceste principii și în momentele de confruntare”, „ducând la împlinire pacea în peninsula coreeană, înrădăcinând profund democrația pe pământul nostru”. Referirea principală este la Constituție: Biserica – se citește în text – cere respectarea demnității umane, a libertății de gândire și de conștiință, dezvoltarea diferitelor regiuni după principiile egalității și subsidiarității. Mai ales speră „într-o filozofie de guvernare sub stindardul coexistenței dintre Coreea de Sud și cea de Nord, lucrând pentru pace și reconciliere”.