Papa Francisc își asumă responsabilitatea pentru acordul cu China
26.09.2018, Vatican (Catholica) - Papa Francisc și-a asumat marți responsabilitatea pentru înțelegerea dintre Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză, subliniind că în astfel de negocieri „ambele părți pierd câte ceva”. Pontiful a fost întrebat despre acord în timpul zborului din 25 septembrie de la Tallinn la Roma, de către Antonio Pelayo, de la Vida Nueva. Acordul privind numirea Episcopilor din China continentală a fost semnat la Beijing, pe 22 septembrie. Aceasta va permite existența Episcopilor ce sunt în comuniune cu Sfântul Părinte și în același timp recunoscuți de guvernul chinez.
Pontiful a afirmat că acordul a fost rodul unui dialog care a durat câțiva ani. „Echipa Vaticanului a lucrat mult”, a spus el. A menționat eforturile Arhiepiscopului Claudio Maria Celli, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale; pr. Rota Graziosi, un oficial al Curiei Romane; și Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului. Cardinalul Parolin, a spus el, „are un devotament special față de această temă; a studiat toate documentele până la acea perioadă, iar aceasta îmi dă o mare asigurare”. „Știți că atunci când se face un acord de pace sau o negociere, ambele părți pierd ceva”, a spus Papa Francisc. „Aceasta este legea. Ambele părți. Și mergi înainte.”
Episcopul Romei a spus că dialogul care a condus la acord a fost un proces tip doi pași înainte și un pas înapoi. „Apoi au trecut luni fără să se vorbească unul cu celălalt, iar apoi timpul lui Dumnezeu, care pare să fie timpul chinezilor: încet. Aceasta este înțelepciunea, înțelepciunea chinezilor.” A spus că „Episcopii ce se aflau în dificultate au fost studiați de la caz la caz”, și că „dosarele au venit pe biroul meu pentru fiecare dintre ei. Eu am fost responsabil de semnarea dosarelor Episcopilor”. După aceasta, proiectele de acord au fost puse pe biroul său, au fost discutate și „mi-am comunicat ideile mele”.
„Mă gândesc la rezistență, la catolicii care au suferit. E adevărat. Și vor mai suferi. Întotdeauna, într-un acord este suferință.” Pontiful a spus că le-a scris, spunând: „ceea ce Sfântul Scaun spune, ceea ce Petru spune, este ceea ce spune Isus.” Și a întărit: „Am semnat acordul. Eu sunt responsabil. […] Ceilalți pe care i-am numit au lucrat de mai bine de 10 ani. Nu este o improvizație: este o cale, o cale adevărată”. A explicat că, în baza înțelegerii, nu guvernul chinez numește Episcopii. „Nu. Este un dialog despre eventualii candidați, dar Roma numește, Papa numește.”
Asociația Catolică Patriotică din China a fost înființată în 1957, pentru a reglementa situația catolicilor din China, iar catolicii din țară au fost divizați între membrii Bisericii patriotice și ai Bisericii clandestine. Înțelegerea dintre Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză urmărește să rezolve situația complicată de existența a două Biserici. Asociația Catolică Patriotică din China este sub directa supravegheze a Partidului Comunist Chinez. În ultimii ani, autoritățile chineze au acționat violent împotriva Bisericilor creștine clandestine, precum și împotriva musulmanilor.