Întâlnirea Persoanelor Consacrate din Decanatul Chișinău

04.02.2019, Chișinău (Catholica) - Ceața și vremea friguroasă nu au putut să împiedice bucuria întâlnirii pentru cele 15 persoane din congregațiile religioase, masculine și feminine, care au participat la „Ziua Vieții Consacrate”, decanatul Chișinău, organizată la Orhei pe data de 2 februarie 2019. Celor 6 congregații care activează pe teritoriul decanatului, s-au alăturat și cele din Glodeni și Bălți: astfel au fost prezente în total opt congregații călugărești.
După cuvintele frumoase de bun venit ale Preasfințitului Anton Coșa (care a fost prezent la toată întâlnirea) și ale pr. Vivian Furtado (paroh-gazdă și responsabilul pentru coordonarea Vieții Consacrate în Decanatul Chișinău), participanții au fost invitați la o meditație sub îndrumarea Vicarului general al Diecezei, Mons. Cesare Lodeserto, care a oferit diverse provocări pe tema «echilibrul delicat» între primatul lui Dumnezeu (viață de rugăciune, relație profundă cu Dumnezeu, secretul fundamental al vitalității unei persoane consacrate și a unei comunități călugărești) și profeția mărturiei (viața activă în urmarea lui Cristos, disponibilitatea supusă față de Duhul Sfânt, dăruirea și slujirea în Biserica și în lumea întreagă). Întrebarea „cum este trăit concret acest echilibru în această realitate eclezială în Republică Moldova care este Dieceză noastră?” a fost provocarea principală care a stârnit o intensă reflexie personală.
A urmat un scurt timp de tăcere și apoi un lung «moment deosebit și plăcut de comuniune și de împărtășire» (precum l-a definit însuși Preasfințitul Anton Coșa) în care mulți au lăsat să curgă, cu multă deschidere și naturalețe, mărturiile lor despre experiența de viață consacrată care arată lucrarea lui Dumnezeu în diferite persoane, comunități sau Congregații. O notă comună care a reieșit din toate intervențiile a fost mulțumirea și bucuria de a lucra în continuare în aceste meleaguri moldovenești, de a spune un „da” mereu reînnoit, cu conștiința de a îndeplini astfel voința lui Dumnezeu. Atmosfera acestei împărtășirii a fost atât de plăcută, că organizatorii au hotărât să îi acorde mai mult timp de cel prevăzut inițial.
Imediat după aceea, a fost celebrată Sfântă Liturghie a „Prezentării la Templu a Domnului”, precedată de procesiunea solemnă, când toți călugării și călugărițele, cu lumânările aprinse și-au făcut intrarea în biserică. Printre îndemnurile sale la predică, Preasfințitul Anton Coșa, a insistat iar pe tema echilibrului între viață de rugăciune și viață de slujire, folosindu-se de afirmațiile Sfinților Tereza din Calcutta («Fără Dumnezeu, am fi prea săraci pentru a-i ajuta pe cei săraci») și Vincențiu de Paoli («Nu trebuie să credeți că ați greșit dacă pentru slujirea săracilor ați lăsat rugăciunea»). Aceste afirmații, aparent contradictorii, provoacă însă o adâncire în unicul Spirit al iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui!
După predică, persoanele consacrate au reînnoit profesiunea lor călugărească, ținând în mână lumânarea aprinsă, semn al Luminii lui Cristos: o lumină mereu de primit și de dăruit în continuare. Sr. Florența (secretara pentru Viată Consacrată – Decanatul Chișinău) a luat cuvântul la sfârșitul celebrării pentru a exprima bucuria tuturor pentru o astfel de întâlnire, și pentru a-i mulțumi Preasfințitului Anton pentru apropierea demonstrată și frumoasa predică, monseniorului Cesare pentru prețioasa meditație, celor prezenți pentru participarea lor activă și deschisă, și în final pr. Vivian pentru călduroasa ospitalitate. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească, în care s-a continuat aceea atmosferă cordială construită anterior, care trebuie continuată și la întâlnirile următoare, prima fiind – ca propunere – în primele zile ale lunii martie, înaintea începutului Postului Mare.