Distribuirea cenușii în Parlamentul scoțian
07.03.2019, Edinburgh (Catholica) - Parlamentul scoțian a găzduit anul acesta, pentru prima dată, celebrarea cu binecuvântarea și distribuirea cenușii, prezidată fiind de Arhiepiscopul Leo Cushley de St. Andrews și Edinburgh. Arhiepiscopul Cushley a reflectat în timpul celebrării din 6 martie asupra gestului de primire a cenușii, care ne amintește că suntem pământ. „Da, este vorba despre păcat, este vorba despre recunoașterea faptului că avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, de faptul că suntem fragili, că suntem muritori, că am fost neascultători și că vrem să ne corectăm relația cu Dumnezeu Atotputernic”, a continuat prelatul.
Celebrarea din Miercurea Cenușii a avut loc într-o sală din Casa Queensberry a Parlamentului, aflăm dintr-un comunicat al Arhidiecezei. A fost organizată de parlamentara scoțiană Elaine Smith, care a declarat că „a fost minunat să vină Arhiepiscopul și să distribuie cenușa celor care lucrează în Parlamentul scoțian”. Anthony Horan, responsabil în Conferința Episcopală Scoțiană pentru relația cu parlamentul, a declarat că a fost încântat să vadă „o reprezentare variată a partidelor”. „Consider că Biserica are ceva bun și pozitiv de oferit societății”, a spus el în declarația Arhidiecezei, adăugând că a fost o onoare pentru Biserică „să fie invitată și primită în Parlamentul scoțian în acest mod special”. Horan și-a exprimat speranța că și alte evenimente catolice vor avea loc în Parlament în viitor. Anul trecut a fost celebrată pentru prima oară în Parlament o Liturghie în Săptămâna Mare.
Smith a apreciat desfășurarea bună a evenimentului de miercuri, spunând că ar dori „repetarea acestei celebrări în fiecare Post, dacă este posibil, precum și să fie găzduită o Liturghie în timpul Săptămânii Mari”. Reflectând asupra semnificației cenușii distribuite la începutul Postului Mare, Arhiepiscopul Cushley a subliniat importanța recunoașterii păcatului în viața noastră și a dorinței de căire și de reunire cu Dumnezeu. „Cred că este un lucru foarte bun pentru noi și că este nevoie de o maturitate umană autentică pentru a putea face acest lucru cu sinceritate și pentru a dori să devenim mai buni, pentru a fi copiii lui Dumnezeu, așa după cum dintotdeauna am fost meniți să fim.”