Zilele Internaționale ale Editurilor Catolice: E necesară o schimbare de mentalitate
26.06.2019, Vatican (Catholica) - Punerea bazelor pentru o rețea globală a editurilor catolice este obiectivul evidențiat de fr. Giulio Cesareo, responsabilul Editurii Librăriei Vaticane, în vederea Zilelor Internaționale ale Editurilor Catolice, cu desfășurare între 26 și 29 iunie a.c. Numeroși reprezentanți ai editurilor catolice, proveniți din întreaga lume, se întâlnesc la Roma pentru a discuta despre provocările lansate de sfera digitală, reuniunea de lucru de patru zile desfășurându-se la inițiativa Departamentului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, în colaborare cu Biroul Național pentru Comunicații Sociale al Conferinței Episcopale din Italia.
„Dacă Facebook ar fi o națiune, ar fi cu mult mai numeroasă decât India”, afirmă fratele franciscan Giulio Cesareo, care a ilustrat importanța întâlnirii cu desfășurare între 26 și 29 iunie, la Centrul de Congrese „Auditorium Aurelia”, din Roma. Referindu-se la obiectivul concret al Zilelor Internaționale ale Editurilor Catolice, responsabilul Librăriei Editurii Vaticane a evidențiat necesitatea de a crea o rețea între editurile catolice, încercând o regândire a viziunii editoriale. „Editurile trebuie să se confrunte cu dinamicele contemporane pentru a adapta propria misiune de vestire a Evangheliei la spiritul contemporan”, a explicat el, evidențiind totodată necesitatea de a forma o rețea cu scopul regândirii viziunii editoriale.
„Ideea este de a reflecta împreună asupra faptului că misiunea slujirii Evangheliei – la care suntem chemați să o îndeplinim – nu trebuie să țină pasul cu mode și valuri culturale ale momentului, însă este necesară înțelegerea mecanismelor acestor procese, astfel încât să se devină, într-un anumit sens, protagoniști”, a spus directorul Librăriei Editurii Vaticane, explicând că o continuă expansiune a rețelelor de socializare, precum și năruirea hotarelor dintre diferite mijloace de comunicare, a creat o criză a modelelor tradiționale de producție și de consum, fiind necesară „locuirea fără teamă în spațiile digitale contemporane, în căutarea relațiilor cu celălalt”.
Întrebat despre rezultatele care se așteaptă de la această întâlnire, responsabilul Librăriei Editurii Vaticane a pus în lumină necesitatea de a profita de posibilitățile oferite de timpurile noastre, inclusiv de flexibilitatea spațiilor digitale, întâlnirea oferind și exemple de întreprinzători care încearcă să răspundă, să adere la exigențele și necesitățile clienților, inclusiv ale clienților atașați de sfera digitală. De asemenea, întâlnirea va dedica spațiu și chestiunii privind distribuirea produselor editoriale catolice, mai ales în contextul dificultății privind distribuția, cu care se confruntă deseori editorii catolici, unul dintre cei invitați să ia cuvântul la întâlnire fiind un reprezentant al companiei Amazon. După diferitele prezentări, participanții la întâlnire vor avea oportunitatea de a discuta între ei și de a formula întrebări și propuneri. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)