Campus la Huși: Marcelin, prietenul meu

25.07.2019, Iași (Catholica) - Bucurie, zarvă, curiozitate, emoții, i-au cuprins pe cei 120 de copii și 24 de animatori care s-au apropiat de parohia romano-catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Huși, în dimineața zilei de 15 iulie 2019, pentru a participa la campusul de vară. De-a lungul celor 6 zile de campus, mai exact în perioada 15-20 iulie 2019, copiii și animatorii au fost „însoțiți” de „Marcelin – pâine și vin” – un băiețel lăsat în grija unor călugări franciscani care îl îngrijesc și îl educă cu multă atenție și gingășie, un copilaș micuț și singur a cărui poveste de viață a fost imbold și exemplu pentru toți cei care au intrat în contact cu el, mici și mari deopotrivă.
De asemenea, alături de copii au fost pr. Paul Aurel Isciuc, coordonatorul campusului, și echipa de animatori. Aceasta a fost formată atât din tineri din comunitatea parohială din Huși-Corni, precum și din persoane consacrate (frați din Ordinul Fraților Minori Conventuali, surori din Congregația „Surorile Franciscane Misionare de Assisi”, o soră din Congregația „Surorile de Caritate ale Sfintei Ioana Antida Thouret”). Împreună, am trăit bucuria implicării și a dăruirii, convinși fiind că singurul mod în care putem multiplica fericirea și bucuria este să le împărțim cu ceilalți.
Pentru a fi mai bine înțeles și aprofundat de copii, filmul cu istoria lui Marcelin – pâine și vin, a fost împărțit în fragmente, câte unul zilnic, din care s-a extras și tema fiecărei zile: Dăruirea – „Doar viața pe care o trăim pentru alții este o viață ce merită să fie trăită.”, Familia – „Adevărata familie este acolo unde te simți acasă!”, Generozitatea – „Atenția față de aproapele!”, Prietenia – „Prietenie înseamnă să fii alături de cineva nu când are dreptate, ci când greșește.”, Adevărul – „Suflet nobil în căutarea adevărului!”, Perseverența – „Marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverență și credință”.
Fiecare zi începea la ora 9.00 cu primirea copiilor, un moment de rugăciune, vizionarea fragmentului din film, momentul catehezei, o mică gustare, dezvoltarea abilităților manuale și învățarea unor lucruri noi, momente de destindere prin joc, bans și dans, contactul cu natura etc., până la ora 12.00, când cu rugăciunea „îngerul Domnului” se încheia prima parte a zilei. După o bine meritată pauză de prânz și un pic de odihnă, programul reîncepea la ora 17.00 cu joc și voie bună, pregătirea sfintei Liturghii etc. Ziua se încheia cu sfânta Liturghie de la ora 19.00, unde ne prezentam în fața lui Isus așa cum era fiecare în acel moment: curat, murdar, vesel, trist, bun, rău, mulțumit, plictisit, bucuros, preocupat, încrezător, deznădăjduit, temător etc. Era darul cel mai frumos pe care i-l puteam face lui Isus la sfârșitul fiecărei zile!
Experiența și bucuria copiilor au fost îmbogățite și de unele momente mai speciale, mult așteptate și îndrăgite de aceștia, cum ar fi minicampionatul de fotbal și miniconcursul „Copiii au talent”. Aceasta este experiența noastră din săptămâna de campus: și vouă tuturor celor care ne citiți acum, vrem să vă spunem că viața este frumoasă și gustoasă când ești prieten cu Dumnezeu și cu aproapele. Mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce am înfăptuit cu ajutorul lui spre bucuria celor mici! (sr. Tereza Hortolomei SdC)