Mărturia de fraternitate a 44 de martiri catolici din Burundi
26.07.2019, Roma (Catholica) - Biserica din Burundi trăiește un moment inedit datorat cauzei de canonizare a unui prim grup de catolici – preoți și laici – care, chiar cu prețul vieții, au mărturisit iubirea lui Cristos care nu face deosebire. Printre ei, doi preoți misionari saverieni și o laică italiană. Privitor la acest eveniment, părintele Claudio Marano – care a fost timp de mai mulți ani misionar în Burundi – a acordat un interviu Adrianei Masotti, de la Vatican News.
„Pentru Biserica din Burundi este motiv de mare bucurie și onoare evenimentul recent al deschiderii în Catedrala din Burundi a procesului de canonizare a unui grup de preoți și seminariști, la care se adaugă și o credincioasă laică – uciși în diferite perioade dintre anii ’70 și ’90. Cauza de canonizare are un subtitlu: „martiri ai fraternității”, pentru a sublinia mărturia lor împotriva curentului de conflict interetnic. După proclamarea independenței, în 1962, s-a pornit un conflict între etniile tutsi și hutu, care continuă și în prezent. În acest context de conflicte sângeroase, cei 44 de martiri ai fraternității au demonstrat că iubirea adusă de Cristos depășește diviziunile și ne face să ne simțim cu toții frați.”
Despre cei 44 de catolici pentru care a fost deschisă cauza de canonizare, pe bază de martiriu, pr. Marano a spus: „La 17 mai 1972 a fost ucis părintele Michel Kayoya, în vârstă de 38 de ani. Preot, poet și filosof, în scrierile sale a susținut întotdeauna că diferențele etnice nu reprezintă o amenințare, ci o bogăție și un dar reciproc. Arestat de o bandă armată și închis împreună cu alți cincizeci de preoți și laici, a mers spre locul de execuție cântând Psalmii și Magnificat. Privitor la cei doi preoți misionari saverieni, martiriul lor s-a petrecut la 30 septembrie 1995: părintele Ottorino Maule din localitatea Gambellara (Vicenza) și părintele Aldo Marchiol din Udine și voluntara laică Catina Gubert din Fiera di Primiero (Trento), care își desfășura activitatea de voluntariat dedicată promovării femeii la Misiunea din Buyengero. Slujirea celor săraci fără a ține cont de etnia de apartenență, i-a costat viața.”
„Doi ani mai târziu, în 1997, la 30 aprilie, au fost uciși patruzeci de seminariști din Buta, care au preferat mai curând să moară decât să se separe pe criterii etnice. La ordinul unui grup de rebeli de a se divide în funcție de etniile hutu și tutsi, ei au răspuns că erau doar simpli seminariști și se simțeau frați între ei. De aceea au fost uciși. Pe locul unde au fost înmormântați a fost construit un fel de sanctuar al fraternității, cunoscut la nivel internațional.”
Episcopii din Burundi și-au exprimat bucuria pentru primirea autorizației („nulla oasta”) din partea Congregației pentru Cauzele Sfinților pentru începerea procesului de cercetare la nivel diecezan privitor la ipoteza de martiriu a celor 44 de frați și surori. Într-un mesaj, Episcopii evidențiază că mărturia lor este „un mesaj puternic de care avem mare nevoie în calitate de creștini”. „Dragi frații”, scriu membrii episcopatului din Burundi, „aceștia sunt eroii pe care noi, Episcopii, vi-i prezentăm vouă ca modele inspiratoare de fraternitate și îi îndemnăm pe credincioși să însoțească cu rugăciuni și cu sentimente de bucurie diferitele etape ale procesului diecezan.”