Papa în Madagascar: Spiritul de împărtășire, ajutor reciproc și solidaritate
07.09.2019, Antananarivo (Catholica) - „Frumoasa voastră insulă Madagascar este bogată în biodiversitate vegetală și animală”, a spus Papa Francisc astăzi, la întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic, în Antananarivo, capitala Madagascarului. A atras însă imediat atenția că „această bogăție este deosebit de amenințată de despădurirea excesivă în folosul câtorva; degradarea sa compromite viitorul țării și al casei noastre comune.” Dar uneori distrugerea pădurilor e făcută chiar de populație, pentru a-și asigura supraviețuirea. „Așadar este important să se creeze ocupații și activități generatoare de profit, care să respecte ambientul și să ajute persoanele să iasă din sărăcie.”
Aceasta a fost una dintre problemele abordate de Sfântul Părinte în primul său discurs din Madagascar, din etapa a doua a călătoriei sale în Africa. Pontiful a sosit de ieri seară în această țară, dar programul oficial a început abia astăzi. Vizita sa are loc la 30 de ani de la cea a Papei Ioan Paul al II-lea, care cu acea ocazie a beatificat-o pe Fericita Victoire Rasoamanarivo. „Mărturia ei de iubire față de țară și față de tradiții, slujirea adusă celor mai săraci ca semn al credinței ei în Isus Cristos ne arată calea pe care și noi suntem chemați să o parcurgem”, a spus Papa Francisc.
Discursul a evocat „una din valorile fundamentale ale culturii malgașe: fihavanana, care evocă spiritul de împărtășire, ajutor reciproc și solidaritate. Include și importanța legăturilor familiale, a prieteniei și a bunăvoinței dintre oameni și față de natură. Așa se revelează sufletul poporului vostru și acele trăsături speciale care îl disting, îl constituie și permit să reziste cu curaj și abnegație la multele adversități și dificultăți pe care trebuie să le înfrunte zilnic.” Sfântul Părinte a amintit că țara și-a câștigat relativ recent independența (în 1960, de sub Franța), aspirând de atunci la stabilitate și pace și realizând o alternanță democratică pozitivă. „Vă încurajez”, a spus Papa, „să luptați cu putere și determinare împotriva tuturor formelor endemice de corupție și de speculă care măresc disparitatea socială și să înfruntați situațiile de mare precaritate și de excludere care generează mereu condiții de sărăcie inumană.”
Spre final, Papa a vorbit despre deschiderea internațională, cu bunele și relele ei. „Trebuie recunoscut că ajutorul furnizat de organizațiile internaționale pentru dezvoltarea țării este mare și că face vizibilă deschiderea Madagascarului către lume. Riscul este ca această deschidere să devină o presupusă ‘cultură universală’ care disprețuiește, îngroapă și suprimă patrimoniul cultural al fiecărui popor. Globalizarea economică, a cărei limite sunt tot mai evidente, nu ar trebui să ducă la o omogenizare culturală.” A îndemnat la respectarea societății civile: „susținând inițiativele și acțiunile ei, glasul celor nu au glas va fi făcut mai auzibil, precum și diferitele armonii, chiar contrastante, ale unei comunități naționale care caută propria unitate. Vă invit să vă imaginați acest parcurs în care nimeni nu este dat la o parte, sau merge singur sau se pierde.”
Sfântul Părinte și-a încheiat astfel discursul: „Domnule președinte, doamnelor și domnilor, doresc să reafirm voința și disponibilitatea Bisericii Catolice din Madagascar de a contribui, într-un dialog permanent cu creștinii de alte confesiuni, cu membrii celorlalte religii și cu actorii societății civile, la venirea unei adevărate fraternități care să valorizeze mereu fihavanana, promovând dezvoltarea umană integrală, pentru ca nimeni să nu fie exclus. Cu această speranță, îi cer lui Dumnezeu să binecuvânteze Madagascarul și pe cei care locuiesc aici, să păstreze frumoasa voastră insulă pașnică și primitoare și să o facă prosperă și fericită! Mulțumesc.”