Clericii să îmbrățișeze rolul lor de învățători în credință ai tinerilor
25.09.2019, Cornwall (Catholica) - În cadrul adunării plenare a Conferinței Episcopilor Catolici din Canada luni, 23 septembrie 2019, Episcopul Lionel Gendron de Saint-Jean-Longueuil i-a invitat pe confrații săi Episcopi să îmbrățișeze rolul lor de învățători, în special ai tinerelor generații. „Ca păstori cu mandatul de a evangheliza, datorăm aceasta nu doar actualei generații ci și viitoarelor generații, pentru a asigura ca acțiunile și cuvintele noastre să fie impregnate de Evanghelie și să reflecte sfințenia Bisericii instituite de Cristos însuși”, a spus Episcopul Gendron, președintele Conferinței Episcopale.
Adunarea plenară a Episcopilor canadieni se desfășoară în Cornwall în perioada 23-27 septembrie. Discursul inaugural a fost ținut de Arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, președintele Societății Pontificale de Misiune și secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, despre natura misionară a Bisericii. Adunarea plenară va aborda și provocările legate de libertatea religioasă și libertatea de conștiință, în particular după legalizarea sinuciderii asistate și a eutanasiei în țară; protecția copiilor și tinerilor; Sinodul pentru tineri; pastorația popoarelor indigene.
În raportul său prezentat adunării, Episcopul Gendron a spus că „așa cum insistă Scriptura, trebuie să acordăm o atenție specială tinerilor. Credința lor, care poate fi exprimată cu cea mai mare fervoare, este și cea mai fragilă”. „Trebuie să reflectăm în continuare la faptul că întreaga comunitate este chemată să evanghelizeze tinerii, și la nevoia urgentă ca tinerii să se implice mai mult în a fi lideri prin formele de slujire în comunitățile lor locale”.
Episcopul a spus că „legislația și politicile de conducere la toate nivelurile, precum și recentele decizii din tribunale din întreaga țară, au arătat dispreț față de acele convingeri morale ale creștinilor ce merg împotriva altor viziuni sociale aparent mai progresive”. „Țesutul moral al țării noastre este în proces de a fi remodelat”, a spus el, făcând referire la legalizarea marijuanei în scop recreațional și la o decizie din tribunal de a se trece peste obiecția de conștiință la eutanasie și avort pentru cadrele medicale.
Episcopul Gendron a adăugat că schimbările tehnologice, rețelele sociale și teoria gender „modelează o nouă generație de tineri”, adăugând că tinerii „rămân susceptibili la forțe sociale și ideologice puternice și ademenitoare din afara Bisericii”. A deplâns și fragilitatea familiei, pentru că „în contextul familiei semințele unui angajament pe viață și ferm față de Cristos și față de credință sunt atât plantate cât și cultivate în decursul multor ani, prin suișurile și coborâșurile vieții de zi cu zi”.
Președintele Conferinței Episcopale Canadiene a subliniat că este rolul Bisericii de a educa viitoarele generații și chiar și părinții acelor tineri. A încurajat clericii să îmbrățișeze datoria lor de „învățători ai învățătorilor în credință”. „Trebuie să acordăm așadar o mare prioritate la tot ceea ce ține de învățare și formare, atât în munca noastră de revizuire a programelor naționale pentru formarea preoților cât și în susținerea cateheților laici și a învățătorilor catolici în misiunea lor de martori ai credinței”.