Cardinalul Stella: Celibatul este marea frumusețe a vieții unui preot
25.10.2019, Vatican (Catholica) - „Celibatul este marea frumusețe a vieții unui preot, ce trebuie însă cultivată, pentru că este o comoară pe care o cultivăm în vase de lut”. Cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, a folosit o metaforă cu tonuri cinematografice, un ecou al titlului filmului foarte celebru al lui Paolo Sorrentino, pentru a descrie jurnaliștilor celibatul ca „dar al lui Dumnezeu, care trebuie primit”. „Eu le spun mereu Episcopilor: ‘Formați-i bine pe preoți, fiți foarte vigilenți și asupra aspectelor umane ale persoanei'”, a declarat Cardinalul Stella în timpul conferinței de presă de joi, 24 octombrie 2019, despre Sinodul pentru Amazonia. „Biserica a rămas unica instituție care predică o angajare pentru totdeauna: pentru preoți, viața consacrată și căsătorie”, a aminti Cardinalul.
„Darul celibatului reprezintă astăzi pentru tineri precum și pentru preoți o mare provocare personală, care trebuie asumată cu mare conștiință interioară după un timp de instruire și de formare personală”. „Rugăciune, disciplină și angajare personală”: acestea sunt, conform prefectului, cele trei condiții care fac în așa fel încât „celibatul să poată fi trăit, dar conștienți că trăim într-o lume care nu îl asumă ca o valoare”. „Trebuie să le vorbim tinerilor și să le prezentăm exigențele preoției de rit latin ca mare angajare și mare frumusețe”, este invitația Cardinalului: „Este o vocație care pentru a fi primită, în afară de pregătirea într-un context de mare calitate umană, are nevoie de echilibrul unei minți sănătoase și al unei afectivități transparente”.
„A dedica timp”. Aceasta este, conform Cardinalului Stella, indicația de drum cu privire la problema „ritului amazonian”, propunere reieșită la Sinod deja în congregațiile generale și apoi dezbătută în cercurile mici. Cardinalul a definit dezbaterea despre ritul amazonian „o pagină frumoasă” și a comentat: „Este natural ca de la Sinod să vină această inițiativă: popoarele amazoniene simt necesitatea de a putea comunica în limba lor, simbolurile lor și ritualitatea lor locală. Amazonia este o realitate plurietnică, plurilingvistică, compusă din sute de etnii și sute de limbi. Există o așteptare în această materie și o necesitate concretă: vom vedea ce va spune Sinodul”.
Propunerea apărută din aulă este aceea de a promova un rit amazonian sub profilul „liturgic, disciplinar și teologic”. „Trebuie analizat, aprofundat, dedicat timp”, a comentat Cardinalul: „Riturile exprimă spiritualitatea și așteptările popoarelor. Dacă va exista o aluzie sau unele paragrafe referitoare la această problemă, vor trebui să fie reluate și să se lucreze mult asupra lor”. „Dorim să putem exprima credința noastră în cultura noastră și în limba noastră”, a explicat Eleazar López Hernández, expert în teologia indiană, preot indigen catolic care aparține poporului Zapoteca și membru al Centrului național de ajutorare a misiunilor indigene: „Biserica are nevoie să genereze fețe specifice în care să ajungă o propunere creștină, conform vestitului moto latin: ceea ce se primește, se primește după modurile celui care primește”.
„Biserica este plurală, nu monocordă, și multiculturală. Este nevoie de rituri adecvate popoarelor noastre, pentru toate popoarele indigene și toate popoarele latinoamericane”. „Noi deja celebrăm pornind de la spiritualitatea noastră, trăim celebrările noastre purtând simbolurile noastre”, a mărturisit sora Mariluce dos Santos Mesquita, saleziană și aparținând etniei Barassana: „Papa Francisc ascultă și propune să se recunoască, să se aprofundeze mai mult spiritualitatea indigenă interacționând cu Cuvântul lui Dumnezeu, pe care noi deja îl predicăm”. „Avem riturile noastre, dar trebuie integrate cu Isus Cristos”, a afirmat Delio Siticonatzi Camaiteri, membru al poporului Ashaninca, grup etnic amazonian: „Cosmoviziunea este modul nostru de a privi lumea: natura ne apropie mai mult de Dumnezeu”.
„Nu suntem aici ca și cum ar fi o listă de dorințe, sau decizii care trebuie să fie luate în direcția pe care eu sau alte persoane o pot dori”, a răspuns Mons. Alberto Taveira Corrêa, Arhiepiscop de Belém do Pará, Brazilia, la întrebarea unui jurnalist despre așteptările cu privire la Sinodul pentru Amazonia și despre eventualele „dezamăgiri”, acum când s-a ajuns aproape la capăt. „Suntem aici pentru a parcurge un drum împreună și încercăm să îl punem în mâinile Sfântului Părinte”. „Sunt foarte încrezător, nutresc mari speranțe”, a adăugat el.
„Nu știm să spunem cum va fi documentul, așteptăm sâmbătă seara, dar nutresc mari așteptări. În timpul acestor trei săptămâni de lucru au fost dialoguri toate de mare bogăție”. Documentul final al Sinodului va fi votat punct cu punct începând de sâmbătă după-amiază. Pentru a obține aprobarea este necesară majoritatea calificată de două treimi dintre votanți. Apoi va reveni Sfântului Părinte, căruia îi va fi înmânat textul, ultimul cuvânt despre ce trebuie făcut. (material al Agenției SIR, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)
Celibatul e bun pentru cei care au chemare, nu pentru cei care trebuie sa faca tot timpul eforturi uriase pentru a respecta juramantul de castitate. Nu trebuie sa fie ceva impus sau obligatoriu pentru preoti sau laici. Poate ca din cand in cand trebuie recitit ce a spus Cristos despre casatorie. Direct sau indirect se refera si la celibat.