Curs de formare pentru președinții parohiali din AC Iași

26.10.2019, Iași (Catholica) - În perioada 18-20 octombrie 2019, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a desfășurat la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian cursul de formare pentru președinții parohiali din întreaga Dieceză. Cu această ocazie s-au reunit tineri și adulți din peste 35 de parohii pentru a aprofunda tema anului asociativ 2019-2020: „Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii”. Textul biblic care ne-a însoțit a fost următorul: „Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și sfințenia adevărului” (Efeseni 4,22).
Programul a început vineri seara cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Robert Râtan, asistent spiritual sectorul copii, zona Iași, și au concelebrat pr. Damian Budău, asistent spiritual sector tineri, zona Roman; pr. Marius Sabău, asistent spiritual sector tineri, zona Bacău; pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan; și pr. Adrian Faraoanu, director al Centrului „Gaudium et Spes”. Seara a continuat cu deschiderea oficială a cursului, când președintele asociației, Cristina Mare, împreună cu asistentul spiritual general, pr. Felix Roca, au salutat participanții.
Momentul de cunoaștere animat de Marina Dogariu și Antonina Ambăruș a cuprins completarea unui chestionar, astfel participanții au aflat ce tip de personalitate au și ce atribuții li se potrivesc în grupul AC. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, prin care am mulțumit Domnului pentru bunătatea cu care ne înconjoară și l-am rugat să ne ocrotească pe timpul somnului. La programul formativ de sâmbătă dimineață, pr. Felix a subliniat că harurile de la Dumnezeu sunt „proaspete” pornind de la pasajul biblic: „Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu, în dreptatea și în sfințenia adevărului”.
A mai precizat că nu suntem singuri pe această lume deoarece Dumnezeu nu pleacă în concediu, Duhul Sfânt lucrează în fiecare om. Este important să ne ținem departe de „gri-ul vieții”, să reactualizăm darul Acțiunii Catolice, să valorificăm lucrurile bune, iar pe cele rele să le lăsăm la o parte. Trebuie să fim conștienți că Dumnezeu lucrează în noi și astfel, plini de dragostea și ajutorul Lui, să ne putem depăși „barierele”. Alături de președinți au fost și asistenți spirituali parohiali care au participat la momentul de formare, din dorința de a cunoaște mai bine Acțiunea Catolică, tema noului an asociativ, și pentru a sprijini grupul AC din parohie.
A urmat programul formativ susținut de Anna Aprea, președintele Acțiunii Catolice din Nocera Inferiore-Sarno, și Pasquale Rossi, vicepreședinte sectorul adulți, care ne-au vorbit despre rolul președintelui parohial. Președintele parohial este un lider înzestrat cu carismă și curaj, care cunoaște valorile AC, dar și pe toți membrii. Chiar dacă președintele este ales prin vot, cel care contribuie este Dumnezeu, îl consideră în stare de această responsabilitate. Un președinte nu se naște, ci devine un lider adevărat printr-o pregătire temeinică. Președintele parohial trebuie să aibă o trăire spirituală profundă, să practice Sacramentele, să fie un exemplu pentru ceilalți membri. Totodată, el este cel care face legătura între membri, îi cunoaște cu adevărat și leagă relații de prietenie cu ei și în afara Bisericii.
În centrul zilei a fost Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual sectorul adulți, zona Bacău, și au concelebrat pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual, sectorul adulți, zona Roman; pr. Marius Sabău, asistent spiritual sector tineri, zona Bacău; pr. Felix Roca; pr. Adrian Faraoanu; și pr. Pavel Chelaru, oferind astfel tuturor posibilitatea de a se reîmpăca cu Dumnezeu și de a începe noul an asociativ sub călăuzirea Sa. După-amiază, prietenii noștri din Nocera, Anna și Pasquale, au prezentat itinerariile formative pentru copii, tineri și adulți, propuse de Acțiunea Catolică din Italia.
A urmat atelierul cu tema „Cine sunt eu?”, bazat pe pedagogia Kett. Participanții, ajutați de Cristina Mare, Maria Andrici, Liliana Pușcașu și sora Rafaela, au meditat asupra vieții lor și au realizat cât de important este rolul lor, reprezentând „roata” Acțiunii Catolice. Reprezentarea roții nu a fost întâmplătoare, ci a fost aleasă pentru a înțelege că atunci când din roată lipsesc spițe (membrii) sau când butucul (președintele parohial) lipsește și nu își îndeplinește misiunea, roata începe să se strice. Fiecare, în reprezentarea roții, a înțeles rolul important pe care îl are. Seara a continuat cu un moment de comuniune pregătit de Celina Dumitru, Marina Dogariu și Eduard Gherghelucă. Participanții au trebuit să dea dovadă de spirit de echipă și colaborare pentru a ieși învingători, participând la jocul „Ce spun ACționarii?”
Surpriza serii a fost vizita PS Iosif Păuleț, care și-a exprimat bucuria și mulțumirea față de implicarea laicilor în Biserică, îndemnând președinții parohiali să fie un imbold pentru comunitățile lor. Seara s-a încheiat cu adorația euharistică, cerând binecuvântarea și harul lui Dumnezeu pentru toate activitățile ce urmează a fi desfășurate în noul an asociativ. Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, la care a concelebrat pr. Adrian Faraoanu. Cursul s-a încheiat cu prezentarea notelor tehnice privind Adunarea Generală diecezană, a proiectului național Zilele Acțiunii Catolice, propus de ACRO, și cu sesiunea de împărtășiri. (Silvia Jitaru pentru ACIasi.ro)