Raportul KIN despre condițiile creștinilor în lume

26.10.2019, Roma (Catholica) - Persecuția anticreștină continuă să se răspândească. Actualmente, sunt circa trei sute de milioane persoanele care trăiesc în ținuturi unde practicarea propriei credințe poate pune în pericol și viața. În afară de Orientul Mijlociu violența antireligioasă se manifestă și în Africa și în Asia de sud și de est. Din iulie 2017 până astăzi au crescut încălcările drepturilor umane îndurate de creștini: un fenomen în fața căruia nu putem rămâne indiferenți. Este ceea ce reiese din noua cercetare condusă de fundația de drept pontifical KIN (Kirche in Not – Ajutor Bisericii care suferă) cu titlul: „Persecutați mai mult ca oricând. Focus asupra persecuției anticreștine între 2017 și 2019”.
Studiul, prezentat joi, 24 octombrie 2019, în bazilica San Bartolomeo all’Isola, relatează despre persecuția care se desfășoară în cele 20 de țări în care este mai dificil astăzi a fi creștini, arătând că creștinismul deține și astăzi primatul trist de credință persecutată mai mult în lume. „Raportul pe care îl avem în mâini”, a spus Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene, „este un instrument prețios care ‘fotografiază’ unele situații și se alătură muncii capilare de solidaritate” făcută posibilă grație atâtora „care oferă constant ceva pentru ca frații noștri să nu fie singuri în lupta zilnică pentru supraviețuire în contexte limită”.
După cum a evidențiat Cardinalul în cadrul intervenției sale, „din 20 de țări examinate, Egipt, Eritreea, India, Iran, Irak, Siria fac referință la competența Dicasterului nostru, fără a uita Arabia Saudită, unde sunt prezente mai multe sute de mii de credincioși din Bisericile Siro-Malabareză și Siro-Malankareză, în afară de mulți alții din Biserica Latină. Raportului nu îi este frică să expună câteva situații problematice trecute de cele mai multe ori sub tăcere. Mă gândesc la iubita Eritreea, prin confiscarea școlilor și a spitalelor care aparțin diferitelor confesiuni religioase”. În afară de aceasta, Cardinalul a făcut referință la Siria și la Irak, unde continuă să fie amenințată prezența milenară a comunităților creștine.
În perioada examinată, situația nu s-a îmbunătățit deloc și lista țărilor în care creștinii suferă se îmbogățește cu națiuni precum Camerun, Burkina Faso și Sri Lanka. Ultimele două reprezintă pentru directorul KIN – Italia, Alessandro Monteduro, exemplele mai dramatice ale acestui scenariu schimbat al persecuției anticreștine, care are noi forme și noi teritorii. „Apărarea libertății religioase ar trebui să fie prioritară în agenda puterilor naționale și a instituțiilor supranaționale. Astăzi încă nu este așa!”
Relațiile diplomatice îmbunătățite între conducătorii națiunilor occidentale și omologii lor din unele regimuri nu trebuie să ne facă să ne gândim la schimbări favorabile ale condițiilor creștinilor din acele zone, așa cum a afirmat în intervenția sa Alfredo Mantovano, președinte KIN – Italia: „Nu trebuie să ne înșelăm că eventualei reduceri a dotărilor reciproce de armamente sau că tratatelor de cooperare economică le corespunde, în cadrul granițelor, o încetinire a persecuției religioase”.
În Asia de sud și de est, din iulie 2017 până astăzi au avut loc atacurile anticreștine cele mai puternice, in primis cele petrecute în Sri Lanka în ziua de Paști, care le-au costat viața pe 253 de persoane. În timpul prezentării studiului, rectorul sanctuarului Sf. Anton, din Colombo, pr. K. A. Jude Raj Fernando, a relatat momentele tragice în care biserica sa a fost atacată. „Nu puteam să cred ochilor mei. I-am văzut pe credincioșii mei morți, sângerând, și m-am întrebat: ‘Dumnezeul meu, pentru ce?’ Dar în pofida rănii grave, rămânem tari în credința noastră care ne permite să îi iertăm pe persecutorii noștri. Iertăm dar continuăm să cerem dreptate pentru victimele noastre”.
Cercetarea denunță, în același timp, situația dramatică din Africa, unde în ultimii ani formațiuni jihadiste i-au lovit pe creștini. În domeniul violențelor este mare prețul plătit de preoți și persoane consacrate. De fapt, dintre cei 18 preoți și o soră uciși în lume în 2019, 15 au fost asasinați în Africa, dintre care 3 în Burkina Faso. Pentru a atrage atenția comunității internaționale și în amintirea sângelui vărsat de creștinii uciși din ură față de credință, în această seară, de la ora 18 la 24, bazilica „Sfântul Bartolomeu” este luminată în roșu. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)