Întâlnirea persoanelor văduve la Roman
18.11.2019, Iași (Catholica) - La inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, a avut loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc din Assisi” din Roman, întâlnirea de toamnă a persoanelor văduve. Au fost prezente în jur de 180 de persoane. Tema propusă pentru această întâlnire a fost: „Maria, dulce nume”. Invitat special a fost pr. Ciprian Bejan-Piser. Întâlnirea a început cu prezentarea părintelui invitat, după care a urmat conferința referitoare la atitudinea lui Isus față de persoanele văduve, la misiunea Preasfintei Fecioare Maria în istoria mântuirii și la rolul persoanei văduve din perspectiva teologiei pauline.
Pornind de la anumite texte din Sfânta Scriptură, pr. Ciprian, profesor la Institutul Teologic din Iași, a reușit să capteze atenția participanților atât prin conținutul celor prezentate cât și prin stilul deschis și simplu. Apoi părintele a adus multe argumente despre cum poate o persoană văduvă să își învingă singurătatea, prin implicarea în a transmite valorile credinței. Prin multele exemple concrete a arătat cum se poate trăi armonios și cu speranță această perioadă a vieții, perioada văduviei. Spre final nu au lipsit îndemnurile cu privire la văduve pe care Sfântul Paul le dă în scrisorile sale anumitor interlocutori, unul dintre ei fiind Timotei.
După conferință a urmat celebrarea Sfintei Liturghii, celebrant fiind tot pr. Ciprian. Evanghelia zilei a fost despre insistența văduvei față de judecătorul nedrept, iar părintele, profitând de acest text, la predică a subliniat trei lucruri: stăruința, curajul și rugăciunea văduvei. După Sfânta Liturghie a urmat prânzul. Imediat după aceea, Carina Fechetă, o fetiță din Săbăoani, a cântat două cântece care au avut rolul de a sensibiliza inimile participanților. După cântece, Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, a prezentat o temă referitoare la Maria și la rolul ei în viața noastră, subliniind în mod special bucuria ei, precum și „bucuria desăvârșită” a Sf. Francisc, aceasta având în vedere că ne aflam într-o casă a fraților franciscani.
După toate acestea a fost rândul pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, să continue munca începută deja. După ce a prezentat-o pe Maria în toate rolurile sale: fecioară, mamă, văduvă, a propus-o ca model „desăvârșit” pentru femeia din toate timpurile, în mod special pentru femeia zilelor noastre, lipsită de multe ori de repere concrete. Partea inedită a constat în rugăciunea Rozariului, toate cele douăzeci de mistere, fiecare „Bucură-te, Marie” fiind anticipat de intenția: „Mă rog pentru răposatul… sau răposata…” – numele soțului sau al soției decedate a participanților. Și această rugăciune a ținut cont de tema zilei, mai ales de cuvântul „dulce”, și s-a făcut pe rozarii din bomboane, înțelegându-se prin aceasta că și noi trebuie să fim „dulci” asemenea numelui Mariei, dulceață tradusă prin bunătate, iertare și prin mai multă implicare activă în viața Bisericii.
Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare din partea pr. Felician, cu transmiterea salutului Episcopului și cu dorința de revedere în primăvara anului viitor. Așa cum s-a anunțat inițial, întâlnirea trebuia să aibă loc la Centrul „Gaudium et Spes” de la Traian, dar pentru că au fost înscrieri peste capacitatea casei, a trebuit să schimbăm locația. Mulțumim tuturor participanților pentru prezență, fraților franciscani pentru disponibilitatea dovedită și pentru fraternitatea de care au dat dovadă pe parcursul întâlnirii, preoților din parohii care au adus persoanele la Roman și tuturor celor care au făcut ca ziua să fie una dinamică și plină de folos. (Eugenia Dămătăr pentru Ercis.ro)