Papa Francisc la Hiroshima: Să nu se mai întâmple niciodată atâta suferință!
24.11.2019, Hiroshima (Catholica) - Papa Francisc s-a rugat pentru pace duminică, 24 noiembrie 2019, la locul atacului cu bombă atomică din Hiroshima, unde a făcut apel la încetarea războiului și a amenințării cu armele nucleare. „Cum putem vorbi despre pace în timp ce construim noi și formidabile arme de război? Cum putem vorbi despre pace în timp ce justificăm anumite acțiuni ilegitime cu discursuri de discriminare și de ură?”, a spus Pontiful la Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima. „Fie ca acest abis de durere să amintească limitele care nu ar trebui să fie depășite niciodată. Adevărata pace poate să fie numai o pace dezarmată”.
În 6 august 1945, forțele armate americane au lansat o bombă atomică cu încărcătură de uraniu, numită „Little Boy”, asupra Hiroshimei, ucigând pe loc un număr estimativ de 80.000 de persoane. Peste 90% dintre clădirile din Hiroshima au fost distruse de explozie. Până la sfârșitul anului 1945, numărul de morți s-a ridicat la 140.000, oamenii suferind de sângerări intestinale și leucemie din cauza radiației reziduale. „Într-o implorare unică, deschisă față de Dumnezeu și față de toți oamenii de bunăvoință, în numele tuturor victimelor bombardamentelor, ale experimentelor atomice și ale tuturor conflictelor, din inimă să înălțăm împreună un strigăt: Să nu se mai întâmple niciodată războiul, să nu se mai întâmple niciodată zgomotul asurzitor al armelor, să nu se mai întâmple niciodată atâta suferință!”, a spus Papa după un moment de tăcere pentru victimele de la Hiroshima.
„Dacă dorim realmente să construim o societate mai dreaptă și sigură, trebuie să lăsăm să cadă armele din mâinile noastre: nu se poate iubi cu arme ofensive în mână”. La o săptămână după bombardamentele de la Nagasaki și Hiroshima, Japonia a anunțat capitularea sa necondiționată, ducând la încheierea celui de-al doilea război mondial în 15 august 1945. Parcul Memorial al Păcii, amplasat în epicentrul exploziei atomice, a fost deschis la 10 ani după bombardamente. Parlamentul japonez a numit Hiroshima „oraș al păcii” în 1949.
„Am simțit datoria de a veni în acest loc ca pelerin al păcii, pentru a rămâne în rugăciune, amintind victimele nevinovate ale unei așa violențe, purtând în inimă și rugăciunile și aspirațiile bărbaților și femeilor din timpul nostru, în special ale tinerilor, care doresc pacea, lucrează pentru pace, se jertfesc pentru pace. Am venit în acest loc plin de amintire și de viitor purtând cu mine strigătul săracilor, care sunt mereu victimele cele mai lipsite de apărare ale urii și ale conflictelor. Aș dori cu umilință să fiu glasul acelora ai căror glas nu este ascultat și care privesc cu neliniște și cu angoasă tensiunile crescânde care străbat timpul nostru, inegalitățile și nedreptățile inacceptabile care amenință conviețuirea umană, incapacitatea gravă de a avea grijă de casa noastră comună, recurgerea continuă și spasmodică la arme, ca și cum acestea ar putea garanta un viitor de pace.”
Douăzeci de supraviețuitori ai bombardamentului de la Hiroshima au participat la ceremonie. Una dintre ei a fost Kojí Hosokawa, care s-a aflat la mai puțin de 2km de epicentrul bombardamentului și a fost singura supraviețuitoare din clădirea sa. Ea are acum 91 de ani. „Deși mi-a mai rămas puțin timp, cred că transmiterea experienței de la Hiroshima următoarei generații este misiunea ultimă a nou, a supraviețuitorilor bombardamentului”, a împărtășit ea la întâlnirea de pace a Sfântului Părinte. Papa Francisc s-a adresat supraviețuitorilor din Hiroshima: „Comemorez aici toate victimele și mă înclin în fața forței și demnității celor care, supraviețuind la acele prime momente, au suportat în trupurile lor timp de mulți ani suferințele cele mai acute și, în mințile lor, germenii morții care au continuat să consume energia lor vitală.”