Papa Francisc: Să fim plămadă a Împărăției lui Dumnezeu în orice loc
24.11.2019, Nagasaki (Catholica) - În sărbătoarea lui Cristos Rege, de duminică, 24 noiembrie 2019, Papa Francisc i-a încurajat pe catolicii din Nagasaki să nu fie indiferenți în fața răului, ci să dea mărturie despre speranță și despre Împărăția lui Dumnezeu care va veni. „Dacă misiunea noastră ca discipoli misionari este de a fi martori și mesageri a ceea ce va veni, ea nu ne permite să ne resemnăm în fața răului și a relelor, ci ne determină să fim plămadă a Împărăției Sale oriunde ne-am afla: în familie, la locul de muncă, în societate; ne determină să fim o mică deschidere prin care Duhul continuă să sufle speranță între popoare”.
Catolicii, a adăugat Papa Francisc, adresându-se celor prezenți la Liturghia de pe Stadionul de baseball din Nagasaki, Japonia, au un țel comun: „Împărăția cerurilor… o țintă care nu poate să fie numai pentru ziua de mâine, ci o implorăm și începem să o trăim astăzi, în mijlocul indiferenței care înconjoară și reduce la tăcere de atâtea ori bolnavii și invalizii noștri, bătrânii și cei abandonați, refugiații și muncitorii străini: ei toți sunt sacrament viu al lui Cristos, Regele nostru”. Sfântul Părinte a celebrat Liturghia duminicală cu catolicii din Nagasaki, zona centrală a creștinismului în Japonia, în cadrul vizitei sale de 3 zile în această țară, după cea din Thailanda.
În predica sa, Pontiful a spus că Nagasaki „poartă în sufletul său o rană greu de vindecat, semn al suferinței inexplicabile a atâtor nevinovați; victime lovite de războaiele de ieri dar care și astăzi suferă datorită acestui al treilea război mondial pe bucăți. Să ne ridicăm aici glasurile noastre, într-o rugăciune comună pentru toți cei care astăzi îndură în trupul lor acest păcat care strigă în cer”. A mai subliniat și că noi, catolicii, cunoaștem „istoria eșecurilor, păcatelor și limitelor noastre”, dar nu dorim ca ea „să determine sau să definească prezentul și viitorul nostru”: „Dorim să trăim clipa în care să putem ridica glasurile noastre și să mărturisim credința noastră în apărarea și în slujba Domnului, Nevinovatul suferind”.
În predica sa, Papa Francisc a vorbit și despre martirii japonezi Sf. Paul Miki și cei 25 de însoțitori ai săi, răstigniți în 1597 pentru că nu au renunțat la credința lor. „Pe urmele lor dorim să mergem… pentru a mărturisi cu curaj că iubirea dăruită, jertfită și celebrată de Cristos pe cruce este în măsură să învingă orice tip de ură, egoism, insultă și evadare rea; este în măsură să învingă orice pesimism indolent sau bunăstare narcotizatoare, care ajunge să paralizeze orice acțiune și alegere bună… Credința noastră este în Dumnezeul celor vii. Cristos este viu și acționează în mijlocul nostru, conducându-ne pe toți la plinătatea vieții. Este viu și ne vrea vii. Cristos este speranța noastră. Îl implorăm în fiecare zi: vie Împărăția Ta, Doamne. Și făcând astfel dorim ca și viața noastră și acțiunile noastre să devină o rugăciune.”