Papa Francisc: Evanghelizarea trebuie să pornească de la întâlnirea cu Isus
02.12.2019, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a chemat sâmbătă, 30 noiembrie 2019 la „o Biserică liberă și simplă” care împărtășește Evanghelia fără a se îngrijora de imagine sau de profit, ci este motivată de întâlnirea cu Cristos. „Aș vrea să vă spun cu multă simplitate: bucuria Evangheliei provine din întâlnirea cu Isus. Când îl întâlnim pe Domnul suntem inundați de acea iubire de care numai El este capabil. Această iubire transformă întreaga noastră viață, și „exigența de a-l vesti se naște spontan, devine de neoprit, chiar fără cuvinte, cu mărturia”.
Papa Francisc le-a vorbit participanților la o întâlnire internațională, din perioada 28-30 noiembrie, pe tema „Evangelii Gaudium: Biserica în ieșire”. Întâlnirea, organizată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a reunit Episcopi, persoane consacrate și laici din întreaga lume pentru a discuta pe baza exortației apostolice Evangelii Gaudium a Papei Francisc, din 2013. În discursul său din cadrul audienței care a avut loc în Palatul Apostolic din Vatican, Papa a arătat spre exemplul Mariei Magdalena, prima care a împărtășit vestea cea bună a Învierii. În timp ce Maria Magdalena a venit la mormânt plină de durere și tristețe, întâlnirea cu Domnul Înviat a schimbat suferința ei în bucurie, pe care ea a împărtășit-o și Apostolilor, a subliniat Papa.
„Experiența atâtor persoane în zilele noastre nu este departe de cea a Mariei din Magdala. Nostalgia de Dumnezeu, după o iubire infinită și adevărată, este înrădăcinată în inima fiecărui om. Este nevoie de cineva care să ajute la reînsuflețirea ei. Este nevoie de îngeri care, așa cum a fost pentru Maria Magdalena, să aducă vești bune: îngeri în carne și oase care să se apropie pentru a șterge lacrimi, pentru a spune în numele lui Isus: ‘Nu te teme!’.” A evangheliza înseamnă a-i întâlni pe oameni pe drumul vieții, a spus Papa. Cel care evanghelizează „nu poate să uite niciodată că este mereu în mișcare, în căutare împreună cu alții. De aceea nu poate lăsa în urmă pe nimeni, nu își poate permite să îl țină la distanță pe cel care merge cu greu, nu se poate închide în micul său grup de relații confortabile”.
Pontiful i-a îndemnat pe cei prezenți să nu dea înapoi, din teama de a face greșeli, arătând că toți avem slăbiciuni, dar „nu există priorități de pus înaintea vestirii învierii, înaintea kerigmei speranței. Sărăciile noastre nu sunt obstacole, ci instrumente prețioase, pentru că harului lui Dumnezeu îi place să se manifeste în slăbiciune… Avem nevoie să credem cu adevărat că Dumnezeu este iubire și că nu trebuie pierdută deci nicio lucrare desfășurată cu iubire, nicio preocupare sinceră față de alții, niciun act de iubire față de Dumnezeu, nicio trudă generoasă, nicio răbdare dureroasă”. Pentru a răspândi Vestea cea Bună avem nevoie de „o Biserică liberă și simplă”, care „să fie în ieșire”.
Papa Francisc a mai avertizat împotriva ispitei descurajării atunci când lucrurile nu merg așa cum le-am planificat. „Tristețea nu este o virtute creștină”, a spus el, dând exemplul primilor creștini „care îi aveau pe toți împotrivă, erau persecutați și totuși nu se plângeau de lume… Să nu ne lăsăm întristați de lucrurile care nu merg, de trude, de neînțelegeri, de bârfă, nu: sunt micimi în fața superiorității cunoașterii lui Cristos Isus Domnul nostru. Să nu ne lăsăm contagiați de defetismul conform căruia totul merge rău: nu este gândirea lui Dumnezeu. Și cei triști nu sunt creștini. Creștinul suferă de atâtea ori, dar nu cade în tristețea profundă a sufletului”.
„Pentru a nu lăsa să ni se fure entuziasmul Evangheliei să invocăm în fiecare zi pe Autorul său, pe Duhul Sfânt, Duhul bucuriei care menține vie ardoarea misionară, care face din viață o istorie de iubire cu Dumnezeu, care ne invită să atragem lumea numai cu iubirea și să descoperim că viața se posedă numai dăruind-o. Se posedă în sărăcia de a o da, de a ne despuia de noi înșine. Precum și cu surpriza, uimirea de a vedea că înainte de a ajunge noi, Duhul Sfânt deja a ajuns și ne așteaptă acolo.”