Cardinalul Farrell critică diviziunile ideologice dintre creștini
07.06.2020, Roma (Catholica) - Ca răspuns la rasism, Biserica Catolică ar trebui să fie unită în Cristos, nu să se ralieze cu vreuna din taberele ideologice, a afirmat Cardinalul Kevin Farrell la un serviciu de rugăciune pentru George Floyd, desfășurat vineri la Roma. „Când Biserica face să răsune cuvintele Evangheliei, ea vrea să fie fidelă lui Isus, dar nu vrea să țină cu vreo tabără împotriva alteia”, a spus prelatul în timpul celebrării din 5 iunie. „Isus a adresat mesajul Său de mântuire și milostivire tuturor, fără a exclude pe nimeni. Acest fapt simplu ar trebui să fie un apel puternic pentru noi toți, care în schimb, de multe ori, facem diferențe între oameni pe baza clasei sociale, statutului economic, rasei sau apartenenței politice.”
Când catolicii se distanțează de cei pe care îi consideră „de cealaltă parte”, ei îl pierd din vedere pe Cristos, a continuat Cardinalul american: „Sfârșim identificând credința noastră creștină cu viziunea ideologică a taberei la care am aderat”. Mons. Farrell a vorbit la o veghe de rugăciune pentru George Floyd și familia sa, desfășurată la Bazilica Santa Maria din Trastevere, din Roma. Cardinalul Farrell este prefectul Dicasterului vatican pentru Laici, Familie și Viață. Cel puțin 100 de persoane au participat la veghe, alții urmărind online. Momentul a fost organizat de Comunitatea Sant’Egidio, o asociație laică catolică. Într-un comunicat de presă din 4 iunie, comunitatea a spus că participanții se vor ruga pentru „conviețuire pașnică” în SUA, țară zguduită de proteste de când Floyd a fost ucis în custodia poliției, pe 25 mai.
Serviciul de rugăciune a inclus imnuri, rugăciunea Tatălui nostru și o lectură din Evanghelie, Ioan 14,23-27, în care Isus le spune discipolilor Săi: „Pace vă las vouă, pacea Mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă.” La slujbă au fost prezenți ambasadorul american la Sfântul Scaun, Callista Gingrich, și fostul reprezentant american Newt Gingrich, precum și ambasadorul Regatului Unit la Sfântul Scaun, Sally Axworthy. La predică, Mons. Farrell a subliniat că o mentalitate „noi-versus-ei” intră în conflict cu cuvintele Sf. Paul din Galateni, că nu există „nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus”. „A ne întoarce la această puritate a Evangheliei devine cel mai bun mod de promovare a binelui social, evitând viziuni parțiale și ideologice”, a afirmat Cardinalul.
Mons. Farrell i-a îndemnat pe catolici să nu închidă ochii în fața rasismului și discriminării, despre care a spus că vor trebui întotdeauna să fie combătute, „pentru că inima umană poate întotdeauna să se închidă în egoismul ei și să revină la a fi poluată de păcat”. Condamnând violența și distrugerea, el i-a încurajat pe creștini să se unească în construirea unei culturi a respectului, spunând că „pentru noi, creștinii, este de asemenea o datorie să insistăm ca mijloacele să fie mereu în armonie cu scopurile”. „Păcatul și violența nu duc la nimic bun pentru viitor”, a adăugat el. „Din acest motiv, noi nu trebuie să ne ascundem de teamă. Din contră: tocmai în acest moment delicat de tensiune socială trebuie să fim prezenți pentru a promova binele adevărat și de durată, dorința normală de egalitate, de respect și de dreptate care este prezentă în inima fiecărui om.”
Cuvinte foarte frumoase si adevarate, in consonanta cu bunul simt si gandirea Bisericii Catolice.