Pr. Laurențiu Dăncuță, doctor în drept canonic
24.06.2020, Iași (Catholica) - La Academia Pontificală Ecleziastică din Roma, pr. Laurențiu Dăncuță a susținut teza de doctorat „L’armonizzazione tra Codice latino e Codice orientale nei tempi della mobilità umana: il Motu Proprio «De concordia inter Codices»”, vineri, 19 iunie, obținând titlu de doctor în drept canonic la Universitatea Pontificală din Lateran. Din comisia de evaluare au făcut parte prof. Vincenzo Buonomo, rectorul Universității și președintele comisiei, prof. Francesco Catozzella, moderatorul lucrării, și corelatorii: prof. Natale Loda și prof. Angelo D’Auria. Modalitatea de susținere a tezei de doctorat a fost cea telematică.
Teza părintelui reprezintă o analiză a documentului Papei Francisc «De concordia inter Codices» (2016) și a noutăților introduse de Suveranul Pontif în dreptul canonic latin, evidențiind impactul concret al acestora în viața pastorală a Bisericii, mai ales în rândul credincioșilor orientali (catolici și ortodocși) implicați în fenomenul migrației și constrânși să își trăiască viața sacramentală în teritorii latine. Dorința Sfântul Părinte este de a asigura în Biserică o disciplină armonioasă între Occidentul și Orientul catolic, disciplină care să ofere preoților certitudine și claritate în activitățile pastorale. Un exemplu în acest sens este modificarea canonului 1108, stabilindu-se că atunci când în Biserica Catolică se celebrează o căsătorie în care unul sau ambii miri sunt de rit de oriental (catolic sau ortodox) un diacon nu poate prezida în mod valid celebrarea Sacramentului Căsătoriei. Alte norme descrise în cele patru capitole ale tezei se referă la modalitățile de înscriere și de apartenență la una din Bisericile catolice sui iuris, precum și la condițiile de îndeplinit pentru a trece de la o Biserică orientală la o altă Biserică sui iuris catolică; la modificările care privesc forma canonică a Sacramentului Căsătoriei; la communicatio in sacris, în mod particular la condițiile în care slujitorii catolici pot administra Sacramentele – Botezul, Spovada, Euharistia, Ungerea bolnavilor și Căsătoria – altor creștini necatolici și la disciplina necesară pentru a evita prozelitismul și „abuzurile” în materie sacramentală.
Ținând cont că principalul obiect de studiu al cercetării, și anume Motu Proprio «De concordia inter Codices», este de dată recentă, pentru a depăși problema resurselor bibliografice reduse, dar și pentru a evidenția mai bine ratio legis care l-a determinat pe Sfântul Părinte Papa Francisc să modifice Codul de drept canonic, în timpul analizei noul doctor a folosit și alternat metoda diacronic-istorică cu cea comparativă dintre Codul latin și Codul oriental. În partea finală a tezei a fost evidențiată și realitatea Bisericii din România, unde mobilitatea umană nu este doar un fenomen care privește statul, ci este și o provocare pentru Bisericile care împart teritoriul – Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică și Biserica Greco-Catolică – ținând cont că 20% dintre credincioșii lor trăiesc în condiții de diaspora. Fenomenul migrator nu este un element izolat, dar este o realitate complexă, care are repercusiuni vaste în viața eclezială și necesită intervenția Bisericii. Vedem cum situațiile de urgență create de pandemia Covid-19 nu au oprit miile de emigranți și refugiați care bat la ușile Occidentului de ani de zile, de aceea, Biserica trebuie să continue reflecția juridică și teologică, intervenind și oferind soluții concrete la nevoile pastorale ale credincioșilor și protejând drepturile și demnitatea persoanei.
Ținând cont că Ecclesia sempre reformanda, teza nu reprezintă doar încununarea unei perioade de studiu la Roma, ci se dorește a fi și un punct de plecare pentru noi perspective care să ducă cultura juridică la armonizarea dintre Codul latin și Codul oriental catolic, mai ales în această perioadă a mobilității umane, și eventual să contribuie la dialogul dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în vederea creării unui ecumenism juridic, disciplinar, care să însoțească dialogul ecumenic. Activitatea legislativă a Bisericii face parte din reformatio Ecclesiae care menține Biserica prezentă și participantă la experiența de zi cu zi a umanității, oferind „răspunsuri” concrete la nevoile credincioșilor.
Această abordare demonstrează încă o dată că activitatea juridică a Bisericii nu este separată de restul activităților ecleziale, cu atât mai puțin de activitățile care privesc binele sufletesc, primirea sacramentelor și promovează dialogul ecumenic și interreligios. În plus, prin crearea unui dialog juridic și teologic între Occident și Orient, intervenția Papei Francisc nu rămâne doar o soluție pentru îmbunătățirea relațiilor intra și extra ecleziale în vederea unei armonii disciplinare perfecte, ci oferă Bisericii și slujitorilor ei sprijinul legal necesar pentru a putea acționa pastoral în cel mai clar și eficient mod pentru salus animarum. La final, după aprecierile pozitive ale profesorilor și după un moment de deliberare comisia a făcut anunțul mult așteptat: pr. Laurențiu Dăncuță primește titlul de doctor în drept canonic cu punctaj maxim: Summa cum laude.
Noul doctor a mulțumit celor care i-au fost alături în toți acești ani de studiu. Mulțumiri sincere au fost îndreptate spre președintele Academiei Ecleziastice, PS Joseph Marino, spre rectorul Universității Pontificale Lateran, precum și spre Colegiile romane „Lateran” și „San Carlo” și fundația Renovabis. Gândul de mulțumire s-a îndreptat apoi spre PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, către Mons. Petru Gherghel, Episcop emerit, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop mitropolit de București, precum și spre PS Denis Nulty din Dieceza Kildare and Leighlin din Irlanda. Mulțumirile noului doctor s-au îndreptat și spre familie, confrații preoți colegi de clasă și prieteni fără de care, după cum spunea părintele, aceste momente frumoase nu ar fi avut loc. Tot acest moment deosebit s-a încheiat cu o rugăciune și cu un „Mulțumesc” spus în limba română.
După cum bine știu cititorii revistei „Lumina creștinului”, pr. dr. Laurențiu Dăncuță este un colaborator al acesteia semnând deja de ani buni una dintre paginile ei. Felicitări părintelui dr. Laurențiu Dăncuță pentru acest doctorat și mult spor în munca pe care o va avea de împlinit. (pr. Claudiu Bulai pentru Ercis.ro)
Ecumenism juridic? Dă Doamne!