Tinerii se implică și vara: Zi de formare pentru animatorii campusurilor estivale 2020

21.07.2020, Cluj (Catholica) - Sâmbătă, 18 iulie 2020, a avut loc ziua de formare pentru animatori organizată de ASTRU Cluj, cu tema „Animatori, voi sunteți ‘Acum’-ul lui Dumnezeu!” În cadrul acesteia, am avut bucuria și plăcerea de a pregăti 13 tineri frumoși și plini de entuziasm, pentru campusurile pe care le vom organiza în această vară. Programul a început la ora 9 dimineața, cu câteva bansuri de încălzire, în curtea centrului de activități al parohiei din cartierul Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, urmate de cuvântul de bun venit din partea președintelui ASTRU Cluj, Rosana Bălănescu. Apoi am participat la Sfânta Liturghie, celebrată de asistentul spiritual general ASTRU Cluj, pr. Vasile Sebastian Peșteșan.
A urmat momentul de cateheză, în cadrul căruia pr. Sebastian a vorbit despre sfințenie, despre ce înseamnă a fi sfânt – a face lucruri mici cu perseverență și cu dragoste, acolo unde ne aflăm, fiecare pe drumul său, trăindu-ne viața cu Cristos și dând mărturie despre El prin cuvintele și faptele noastre – pornind de la textul exortației apostolice Gaudete et exsultate a Papei Francisc. Sesiunea de cunoaștere „Strigă-mă pe nume”, facilitată de Rosana Bălănescu, s-a desfășurat în curtea interioară a centrului. Cu ajutorul a trei activități interactive, tinerii au aflat lucruri pe care nu le știau unii despre alții și au fost ajutați să se deschidă față de ceilalți și să lucreze cu ușurință împreună mai departe în cursul zilei.
Activitățile sesiunii „Campus de la A la Z” au fost coordonate de Teodora Capan, Laura Burcă și Laura Sopon, alături de Oana Taloș, invitată special pentru a împărtăși din experiența sa de animator din ultimii nouă ani și pentru a-i ajuta pe tineri să conștientizeze anumite aspecte importante care pot fi ușor trecute cu vederea. Activitățile au presupus prezentări, lucru în echipă și activități interactive de grup, prin care tinerii au înțeles ce sunt campusurile estivale, ce presupune pregătirea, desfășurarea și evaluarea unui campus, care este conduita unui animator în relație cu preotul și cu copiii care participă la activități, dar și ce înseamnă a lucra în echipă și a fi un exemplu pentru ceilalți. Au fost de asemenea discutate măsurile care vor fi luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și măsurile care urmăresc înainte de toate siguranța și bunăstarea copiilor și a animatorilor care participă la activitățile estivale din parohii.
După pauza de masă, tinerii participanți au avut ocazia de a pune în practică informațiile primite, în cadrul sesiunii numite „Campusuri servite cu măsură”, pregătită de Eduard Socaciu și Mihai Moruțan. În echipe, aceștia au trebuit să pregătească unul dintre cele patru momente dintr-o zi de campus: jocuri de cunoaștere, aprofundarea catehezei, jocuri de echipă și ateliere. Pe rând, fiecare echipă și-a prezentat partea, ceilalți participanți jucând rolul copiilor care vin într-un campus. Înainte de a încheia, cei prezenți au fost rugați, în cadrul sesiunii „Cred că sunt pregătit!”, coordonată de Paul Balint, să evalueze această zi, răspunzând la diverse întrebări, care să ne ajute să înțelegem ce a mers bine și ce mai poate fi îmbunătățit.
Am încheiat această zi cu o rugăciune, invocând ajutorul tuturor sfinților și milostivirea lui Dumnezeu pentru a face voia Sa în fiecare campus în care ne vom implica. Apoi Ionuț Vranău, membru ASTRU parohial Dej, a împărtășit cu noi rugăciunea compusă de el pentru concursul de rugăciuni din cadrul Săptămânii Spiritualității, cu care a câștigat locul I la categoria individual – tineri. Ne bucurăm că am avut ocazia să ne revedem cu membrii noștri în afara spațiului online și suntem nerăbdători să colaborăm cu ei!