Sacramentul Mirului conferit pentru comunitățile din Râmnicu Vâlcea, Brezoi și Drăgășani

03.08.2020, București (Catholica) - În prima duminică din luna august 2020, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București a administrat Sacramentul Sfântului Mir pentru 22 de tineri din Râmnicu Vâlcea, Brezoi și Drăgășani. Ritul a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii solemne, de la ora 10.00, pe care Excelența Sa a celebrat-o în biserica Sf. Anton de Padova din Râmnicu Vâlcea, alături de pr. Petre Balint – paroh de Râmnicu Vâlcea, pr. Felician Iancu – preot colaborator la parohia din Câmpulung Muscel și pr. Gabriel Popa – secretariat arhiepiscopal. La celebrare au fost prezenți numeroși credincioși, care au participat la Sf. Liturghie în biserică, dar și în curtea parohiei, respectând normele sanitare stabilite de autorități pe timpul pandemiei. Pr. Gilbert Iavorschi – paroh de Brezoi, a fost la dispoziția credincioșilor pentru sacramentul spovezii.
Cei 22 de copii și tineri au făcut pregătire pentru primirea Sacramentului Sfântului Mir în parohiile lor: cei 17 tineri din Râmnicu Vâlcea și din filiala Drăgășani, cu pr. Balint, în parohia din Râmnicu Vâlcea; cei 5 tineri din Brezoi, cu pr. Iavorschi, la parohia Sf. Anton din Brezoi. Alături de acești tineri au fost rudele și prietenii, membrii comunităților lor parohiale, precum și surorile din Congregația „Surorile Carității ale Sfintei Ioana Antida Thouret”, care activează pe teritoriul parohiei din Râmnicu Vâlcea.
„Întâlnirea cu Isus în Euharistie, primirea Duhului Sfânt cu plinătatea darurilor Sale de către cei miruiți, dar și reînnoirea suflului Său de iubire în inimile tuturor, apoi comuniunea cu Păstorul Arhidiecezei noastre au făcut să vibreze inimile noastre de bucuria credinței și a mântuirii”, a declarat pr. Petre Balint, parohul comunității din Râmnicu Vâlcea. „Fie ca Duhul Sfânt să ne asiste mereu în strădania noastră de a fi martori ai lui Cristos și mărturisitori neobosiți ai credinței în mijlocul societății de astăzi, parcă prea derutată și slăbită de frică și deznădejde”, a mai spus părintele.
Deși biserica romano-catolică din Râmnicu Vâlcea datează din sec. al XVIII-lea, comunitatea catolică este atestată istoric pe meleagurile vâlcene cu câteva secole în urmă. Puse sub ocrotirea Sfântului Anton de Padova, atât comunitatea catolică din Râmnicu Vâlcea, cât și cea din Brezoi au trecut prin diferite vitregii de-a lungul istoriei, inclusiv în istoria recentă, când autoritățile comuniste au deposedat parohia din Râmnicu Vâlcea de proprietăți, ascunzând biserica printre alte noi construcții, iar pe surorile „Notre Dame de Sion” le-au alungat de la Brezoi, casa și capela lor ajungând în proprietatea statului. După 1990, atât la Brezoi cât și la Râmnicu Vâlcea preoții s-au implicat în restaurarea bisericilor și a caselor parohiale și în revigorarea comunităților, încurajându-i pe credincioșii catolici vâlceni să ducă mai departe tezaurul credinței.