Papa Francisc s-a întâlnit cu liderul Bisericii Apostolice Armene
29.09.2020, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit duminică dimineață cu liderul Bisericii Apostolice Armene, PF Karekin II, devansând o întâlnire programată pentru luni, din cauza ciocnirilor tot mai mari cu Azerbaidjanul asupra teritoriului Nagorno-Karabah. Este vorba de o zonă recunoscută la nivel internațional ca aparținând Azerbaidjanului, dar controlată de etnici armeni. Conflictul asupra enclavei, care a devenit război din 1988 până în 1994, a crescut în ultimele luni, Turcia declarând sprijinul pentru Azerbaidjan, iar alte state solicitând o rezolvare diplomatică. Cu noi lupte la graniță în noaptea de 26-27 septembrie, PF Karekin al II-lea, cunoscut drept Catholicos al tuturor armenilor, a cerut să își mute întâlnirea cu Papa Francisc. Cei doi s-au întâlnit cu o zi mai devreme, în dimineața zilei de 27 septembrie, înainte de discursul săptămânal al Papei pentru rugăciunea Angelus.
Focusul întâlnirii de aproximativ 40 de minute a fost conflictul din Nagorno-Karabah, potrivit ACI Stampa, agenția parteneră a CNA, care a vorbit cu PF Karekin al II-lea înainte de a părăsi Roma, pe 27 septembrie. „Papa și-a exprimat îngrijorarea și durerea. De asemenea, ne-a informat că în mesajul său la Angelus va reflecta asupra situației, ceea ce a și făcut atunci „, a declarat Catholicosul pentru ACI Stampa. „L-am rugat pe iubitul meu frate Francisc să ridice glasul pentru ca dreptatea și pacea să fie restabilite”, a continuat el. „Întâlnirea a fost foarte cordială, ca întotdeauna în trecut, și am încheiat-o rugându-ne împreună pentru restabilirea păcii.” A fost a șasea întâlnire între Papa Francisc și capul suprem al Bisericii Apostolice Armene.
PF Karekin al II-lea a spus că e de părere că „este important să se rezolve situația, dar în același timp este important ca mass-media internațională să reflecte și să judece corect situația care a apărut, pentru restabilirea dreptății”. Liderul armean a trebuit să își anuleze întâlnirile planificate cu Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, și cu Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, programate pentru 28 septembrie. A spus că are o relație bună cu ambele dicastere. Biserica Apostolică Armeană îi consideră drept fondatori pe apostolii Bartolomeu și Tadeu. Regatul Armeniei a devenit primul stat care a adoptat creștinismul ca religie oficială, în secolul al IV-lea. Biserica Apostolică Armeană are aproximativ nouă milioane de membri la nivel mondial, inclusiv aproximativ 97% din cei aproape trei milioane de oameni care trăiesc în Armenia. Este una dintre cele șase Biserici aparținând comuniunii ortodoxe orientale.
În cadrul unei vizite în Armenia din 2016, Papa Francisc și-a reiterat dorința de „unitate deplină” cu Biserica Apostolică Armeană. Pontiful i-a îndemnat pe oameni să se roage pentru pace în regiunea Caucazului după discursul său de la rugăciunea Angelus din 27 septembrie a.c. „Rog părțile din conflict să facă gesturi concrete de bunăvoință și de fraternitate, care pot duce la rezolvarea problemelor nu prin utilizarea forței și armelor, ci prin dialog și negociere”, a spus el. Acesta a fost cel de-al doilea apel al Papei Francis pentru regiune, după ce a spus că se roagă pentru victimele ciocnirilor și pentru familiile lor și după rugăciunea Angelus din 19 iulie.