Episcopii polonezi fac apel la dialog pașnic în contextul tensiunilor sociale curente
28.10.2020, Cracovia (Catholica) - Episcopii polonezi au subliniat miercuri importanța protejării vieții și a păcii sociale, în contextul în care criticii unei hotărâri judecătorești împotriva unei legi care permitea avortul pentru anomalii fetale au blocat drumurile și podurile și au perturbat celebrările în biserici din toată țara. „Astăzi, în timp ce un val de proteste de stradă străbate țara noastră, Papa Francisc a adresat cuvinte importante și semnificative polonezilor în timpul audienței generale”, citim într-o declarație de astăzi a consiliului permanent al Conferinței Episcopilor Polonezi.
În comunicat se menționează că Papa „l-a amintit de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, care a cerut întotdeauna o iubire specială pentru cei slabi și fără apărare și pentru protejarea fiecărei vieți umane de la concepție până la moartea naturală. Aceste cuvinte fac parte din chemarea constantă a Bisericii pentru protejarea inclusiv legală a vieții fiecărei ființe umane, inclusiv a celor nenăscuți, în conformitate cu porunca ‘Să nu ucizi’.” Protestele din întreaga Polonie au început după ce curtea constituțională a decis pe 22 octombrie că o lege care permitea avortul pentru anomalii fetale este neconstituțională. Constituția poloneză spune că statul „trebuie să asigure protecția legală a vieții fiecărei ființe umane”. Curtea a fost rugată să examineze legea anul trecut de un grup de 119 deputați aparținând partidului Lege și Justiție, aflat la putere, precum și de două partide mai mici.
Aproximativ 1.000 de avorturi au loc anual în mod legal în țară, marea lor majoritate în baza anomaliilor fetale. Avortul va continua să rămână legal în cazurile de viol, incest și risc pentru viața mamei. Episcopii au remarcat că Papa Francisc „i-a cerut lui Dumnezeu să trezească în inimile tuturor respectul pentru viața fraților și surorilor noastre, în special a celor mai slabi și lipsiți de apărare, și să dea putere celor care îi acceptă și îi îngrijesc, chiar și atunci când este nevoie de iubire eroică. […] Porunca iubirii ne impune o datorie importantă de a ne îngriji, a ajuta și oferi mamelor și familiilor care primesc și cresc copiii bolnavi protecția de care au nevoie”, susțin Episcopii. „Mulțumim tuturor comunităților și instituțiilor care fac acest lucru de ani de zile și facem apel la parohii, mișcări catolice și alte organizații bisericești pentru a întreprinde inițiative specifice pentru a răspunde celor care au nevoie și vor avea nevoie atât de ajutor individual, cât și instituțional. Biserica va susține întotdeauna viața și va susține inițiativele care o protejează”, mai citim în comunicat.
Protestatarii au întrerupt Liturghii în toată Polonia la sfârșitul săptămânii trecute. De asemenea, au scris pe zidurile bisericii, au vandalizat o statuie a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și au scandat lozinci către clerici. Drumurile și podurile au fost blocate, iar unii muncitori au fost în grevă pe 28 octombrie. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat pe 27 octombrie că „ceea ce se întâmplă în spațiul public, cu aceste acte de agresiune, de barbarie, este inacceptabil”. Episcopii au vorbit despre „marea lor durere” privind „escaladarea tensiunii sociale și a agresivității”. „Limbajul vulgar folosit de unii dintre protestatari, distrugerea proprietăților, devastarea bisericilor, profanarea locurilor sacre sau împiedicarea Liturghiei sunt, de asemenea, deranjante. Facem apel la toată lumea să se angajeze într-un dialog social semnificativ, să își exprime opiniile fără a recurge la violență și să respecte demnitatea fiecărei ființe umane”, au spus ei.
Ministrul de interne, Mariusz Kaminski, a declarat că 76 de persoane au fost reținute în legătură cu protestele de la biserici, deschizându-se 101 de dosare de urmărire penală. Episcopii au spus: „le cerem politicienilor și tuturor participanților la dezbaterea socială, în acest moment dramatic, să analizeze temeinic cauzele situației și să caute soluții în spiritul adevărului și pentru binele comun, fără a instrumentaliza problemele cu privire la credință și Biserică”. Arhidieceza de Cracovia a informat că tineri catolici au stat în afara bisericilor în mijlocul protestelor, în efortul de a preveni perturbarea și au curățat graffiti-urile. Episcopii le-au mulțumit păstorilor și credincioșilor „care își apără curajos bisericile”, precum și serviciilor de securitate. „Biserica dorește să rămână deschisă tuturor oamenilor, indiferent de apartenența lor socială și politică”, au remarcat ei. Reflectând asupra impunerilor datorate pandemiei coronavirusului, aceștia au făcut apel la „solidaritate și respectarea reglementărilor de siguranță sanitară”. „De asemenea, cerem tuturor credincioșilor să postească, să facă pomană și să se roage pentru pacea socială, cu intenția de a proteja viața, de a pune capăt crizei în curs și de a se pune capăt pandemiei.”
Nici o concesie de nici un fel nu trebuie facuta cand e vorba de avort, care trebuie interzis fara nici o exceptie, de nici un fel. Ce fel de mama sunt cele care isi ucid copiii nenascuti? Apoi copilul are si tata, unul pamantesc si unul ceresc. Copilul are acelasi drept la viata ca si mama sa, avand un trup si un suflet ca si ea. Sa ascultam de Dumnezeu si nu de oameni, macar atunci cand suntem in stare.