Indicații pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu din ianuarie 2021
19.12.2020, Vatican (Catholica) - Congregația liturgică a Vaticanului a emis o notă sâmbătă, încurajând parohiile catolice din întreaga lume să celebreze cu o nouă vigoare Duminica Cuvântului lui Dumnezeu. În nota publicată pe 19 decembrie, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor sugerează modalități prin care catolicii ar trebui să se pregătească pentru ziua dedicată Bibliei. „Scopul acestei note este de a ajuta la retrezirea, în lumina Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, a conștientizării importanței Sfintei Scripturi pentru viețile noastre de credincioși, începând cu rezonanța ei în liturgie, care ne plasează într-un dialog viu și permanent cu Dumnezeu”, citim în textul datat pe 17 decembrie și semnat de prefectul Congregației, Cardinalul Robert Sarah, și de secretar, Arhiepiscopul Arthur Roche.
Papa Francisc a instituit dumini3ca Cuvântului lui Dumnezeu cu scrisoarea apostolică „Aperuit illis” la 30 septembrie 2019, la aniversarea a 1.600 de ani de la moartea Sfântului Ieronim. S-a stabilit ca dată de celebrare a treia duminică a timpului de peste an, care a căzut pe 26 ianuarie anul acesta și va fi cădea pe 24 ianuarie anul viitor. Congregația afirmă: „O zi dedicată Bibliei nu ar trebui privită ca un eveniment anual, ci mai degrabă ca un eveniment pe tot parcursul unui an, pentru că trebuie în mod urgent să creștem în cunoașterea și în dragostea noastră pentru Scripturi și pentru Domnul Înviat, care continuă să își rostească cuvântul și să frângă pâinea în comunitatea credincioșilor”.
Documentul enumeră 10 îndrumări pentru marcarea zilei. Încurajează parohiile să ia în considerare o procesiune de intrare cu Evanghelierul „sau pur și simplu așezarea Evanghelierului pe altar”. Le sfătuiește să urmeze lecturile indicate „fără a le înlocui sau a le elimina și folosind doar versiuni ale Bibliei aprobate pentru uz liturgic”, recomandând în același timp cântarea Psalmului responsorial. Congregația îndeamnă Episcopii, preoții și diaconii să ajute oamenii să înțeleagă Sfânta Scriptură prin predicile lor. De asemenea, este evidențiată importanța la a se da loc tăcerii, care „favorizează meditația, permite cuvântului lui Dumnezeu să fie primit în interior de cel care îl ascultă”. Mai citim: „Biserica a acordat întotdeauna o atenție deosebită celor care vestesc cuvântul lui Dumnezeu în adunare: preoții, diaconii și lectorii. Această slujire necesită o pregătire specifică interioară și exterioară, familiarizarea cu textul care trebuie proclamat și practica necesară în modul de proclamare, cu claritate, fără improvizație. Este posibil să prefațați lecturile cu introduceri scurte și adecvate.”
Congregația subliniază și importanța amvonului, de la care cuvântul lui Dumnezeu este proclamat în bisericile catolice. „Nu este un mobilier funcțional, ci un loc care este în concordanță cu demnitatea cuvântului lui Dumnezeu, în corespondență cu altarul”, se spunea. „Amvonul este rezervat pentru lecturi, cântarea Psalmului responsorial și a preconiului pascal (Exsultet); predica și intențiile rugăciunii universale pot fi prezentate de aici, în timp ce este mai puțin potrivit să fie folosit pentru comentarii, anunțuri sau pentru dirijarea cântării.” Dicasterul Vaticanului a cerut parohiilor să folosească cărți liturgice de bună calitate și să le trateze cu grijă. „Nu este niciodată adecvat să recurgeți la pliante, fotocopii și alte mijloace pastorale ca înlocuitor pentru cărțile liturgice”, se spune. Congregația solicită „întâlniri de formare” în zilele dinaintea sau de după Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a evidenția importanța Sfintei Scripturi în celebrările liturgice.
„Duminica Cuvântului lui Dumnezeu este, de asemenea, un prilej potrivit pentru a aprofunda legătura dintre Sfânta Scriptură și Liturghia Orelor, rugăciunea Psalmilor și cântările Oficiului, precum și lecturile biblice. Acest lucru se poate face prin promovarea celebrării comunitare a Laudelor și a Vesperelor”, se mai spune în notă. Textul se încheie prin evocarea Sfântului Ieronim, Doctor al Bisericii și responsabil de Vulgata, o traducere în latină a Bibliei realizată în secolul al IV-lea. „Dintre numeroșii sfinți, toți mărturisind Evanghelia lui Isus Cristos, Sfântul Ieronim poate fi propus ca exemplu datorită marii iubiri pe care a avut-o pentru cuvântul lui Dumnezeu.”