Focolarii și-au ales noua președintă: Margaret Karram
02.02.2021, Roma (Catholica) - Margaret Karram, din Țara Sfântă, a fost aleasă ieri ca președintă a Mișcării Focolare, cu peste două treimi din voturile exprimate în rândul participanților la Adunarea Generală a Mișcării, compusă din 359 de reprezentanți din întreaga lume. Ea îi succedă fondatoarei Chiara Lubich și Mariei Voce, care a fost în funcție timp de 12 ani (două mandate).
Margaret Karram are 58 de ani și este catolică arabă. S-a născut în Haifa și a absolvit studii de iudaism la Universitatea Ebraică din Los Angeles, SUA. A ocupat diferite funcții în Mișcarea Focolară din Los Angeles și din Ierusalim. Experiența ei include apartenența la diferite comisii și organizații pentru promovarea dialogului între cele trei religii monoteiste, cum ar fi Comisia Episcopală pentru Dialog Interreligios, Adunarea Ordinarilor Catolici din Țara Sfântă și ICCI (Consiliul de Coordonare Interreligioasă din Israel). A lucrat 14 ani la Consulatul General al Italiei din Ierusalim. Din 2014, a activat la Centrul Internațional al Focolarilor în calitate de consilier pentru Italia și Albania și co-responsabilă pentru Dialogul dintre mișcările ecleziale și noile comunități catolice.
Vorbește arabă, ebraică, italiană și engleză. În 2013 a primit premiul „Muntele Sion” pentru reconciliere, împreună cu cercetătoarea evreică Yisca Harani, pentru angajamentul lor de a dezvolta dialogul dintre diferitele culturi și religii. În 2016 a primit Premiul Internațional Sf. Rita pentru promovarea dialogului între creștini, evrei, musulmani, israeliți și palestinieni, începând cu viața de zi cu zi a oamenilor. Alegerile au avut loc duminică, 31 ianuarie 2021, dar numirea ei a intrat în vigoare doar ieri, în urma confirmării de către Dicasteriu pentru laici, familie și viață, așa cum se prevede în statutul general al Mișcării Focolare. Documentul exprimă speranța că noua președintă își va putea îndeplini sarcina „cu fidelitate, într-un spirit de slujire și sensibilitate eclezială, pentru binele membrilor Mișcării și al Bisericii universale”.
Conform statutelor generale ale mișcării, președinta este aleasă dintre focolarine (femei consacrate cu voturi perpetue) și va fi întotdeauna femeie. În statute citim că președinta „este semnul unității Mișcării”. Aceasta înseamnă că ea reprezintă marea varietate religioasă, culturală, socială și geografică a celor care aderă la spiritualitatea Focolarilor din cele 182 de țări în care este prezentă Mișcarea și care se identifică cu mesajul de fraternitate pe care fondatoarea, Chiara Lubich, l-a extras din Evanghelie: „Tată, ca toți să fie una” (Ioan 17,20-26). Sunt multe angajamentele și provocările care o așteaptă pe Margaret Karram în următorii ani: sarcina de a guverna și a dirija o mișcare mondială precum cea Focolară, profund ancorată în realitățile locale și globale și în provocările umanității, începând cu acest moment al pandemiei.
Statutele indică, de asemenea, „stilul” care ar trebui să caracterizeze activitatea președintelui: „Trebuie să exercite, mai presus de toate, o președinție a iubirii, pentru că trebuie să fie prima în a iubi și, prin urmare, în a-și sluji proprii frați și surori, amintindu-și cuvintele lui Isus: ‘Cine dorește să fie primul dintre voi, trebuie să fie slujitorul tuturor’ (Marcu 10,44)”. Prin urmare, angajamentul principal al președintei este de a fi constructor de punți și purtător de cuvânt pentru mesajul central al spiritualității focolarilor, gata să îl practice și să îl răspândească, așa cum citim tot în statute, chiar și cu prețul propriei ei viață. Următorii pași ai Adunării Generale a Focolarilor sunt alegerea co-președintelui (care trebuie să fie un preot) și a consilierilor.