Papa Francisc: Cateheză – kerygmă, viitor, comunitate
02.02.2021, Vatican (Catholica) - Oficiul Catehetic Național din Italia a împlinit 60 de ani de existență, moment marcat sâmbătă, 30 ianuarie 2021, printr-o audiență a membrilor la Papa Francisc. Delegația a fost condusă de Cardinalul Gualtiero Bassetti și de Mons. Stefano Russo. În discursul adresat cu această ocazie, Sfântul Părinte a amintit despre Oficiul Catehetic: „Instituit încă înainte de configurarea Conferinței Episcopale, el a fost instrument indispensabil pentru reînnoirea catehetică după Conciliul Vatican II. Această aniversare este o ocazie prețioasă pentru a aduce mulțumire pentru darurile primite și a reînnoi spiritul vestirii.”
Ca de obicei, Pontiful a ales trei idei în jurul cărora să își structureze discursul, toate fiind binoame legate de cateheză. A pornit de la sintagma „cateheză și kerygmă”, definind la început cateheza: „este unda lungă a cuvântului lui Dumnezeu pentru a transmite în viață bucuria evangheliei. Grație relatării catehezei, Sfânta Scriptură devine ‘ambientul’ în care să ne simțim parte a aceleiași istorii de mântuire, întâlnind pe primii martori ai credinței. Cateheza înseamnă a lua de mână și a însoți în această istorie.” A vorbit apoi despre kerygma, spunând că este o persoană: Isus Cristos. „Kerygma, busolă infailibilă a credinței, este cea care ajută la explorarea întregii geografii a umanității.” S-a oprit apoi puțin asupra figurii importanței transmiterii credinței „în dialect”. „Cu dialectul nu mă refer la cel lingvistic, de care Italia este atât de bogată, nu; la dialectul apropierii, la dialectul care să poată înțelege, la dialectul intimității. […] Cateheții trebuie să învețe să o transmită în dialect, adică acea limbă care vine din inimă, care este născută, care este tocmai cea mai familiară, cea mai apropiată de toți. Dacă nu există dialectul, credința nu este transmisă total și bine.”
A vorbit apoi despre „cateheză și viitor”, însă înainte să vorbească de viitor s-a întors la Conciliul Vatican II. A subliniat ferm: „Conciliul este magisteriu al Bisericii. Ori ești cu Biserica și prin urmare urmezi Conciliul, ori nu urmezi Conciliul sau îl interpretezi în modul tău, așa cum vrei tu, și atunci tu nu ești cu Biserica. În acest punct trebuie să fim exigenți, severi. Conciliul nu trebuie negociat, pentru a avea mai multe din acestea… Nu, Conciliul este așa. Și această problemă pe care noi o trăim, a selectivității cu privire la Conciliu, s-a repetat de-a lungul istoriei cu alte Concilii. Mie îmi dă de gândit mult un grup de Episcopi care, după Conciliul Vatican I, au plecat, un grup de laici, grupuri, pentru a continua ‘adevărata învățătură’ care nu era aceea a Conciliului Vatican I: ‘Noi suntem catolicii adevărați’. Astăzi hirotonesc femei. Atitudinea mai severă, pentru a păzi credința fără magisteriul Bisericii, te duce la ruină. Vă rog, nici o concesie pentru cei care încearcă să prezinte o cateheză care nu este conformă cu magisteriul Bisericii.”
În fine, s-a oprit și la „cateheză și comunitate”, subliniind că dimensiunea comunitară a fost afectată în ultima vreme de pandemie. „Virusul a săpat în țesutul viu al teritoriilor noastre, mai ales existențiale, alimentând temeri, suspiciuni, neîncredere și incertitudine. A pus în șah practici și obișnuințe consolidate și astfel ne provoacă să regândim modul nostru de a fi comunitate.” Papa și-a încheiat discursul spunând: „Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți. Vă invit să continuați să vă rugați și să gândiți cu creativitate la o cateheză centrată pe kerygma, care să privească la viitorul comunităților noastre, pentru ca să fie tot mai înrădăcinate în evanghelie, comunități fraterne și inclusive. Vă binecuvântez, vă însoțesc. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine, am nevoie de aceasta. Mulțumesc!”