Reduceri de pedeapsă și programe de reabilitare pentru condamnații în Vatican
17.02.2021, Vatican (Catholica) - Printr-o scrisoare apostolică în formă de motu propri”, Papa Francisc a actualizat sectorul justiției penale, adaptându-l la „schimbările de sensibilități ale vremurilor”. A fost abolit procesul penal „in absentia” (care se desfășoară în absența imputatului). Oficiul Promotorului de Justiție al Tribunalului Statului Cetății Vaticanului va susține acuzația în trei grade de jurisdicție.
Reduceri de pedeapsă, posibilitatea de a conveni asupra unui program de munci cu utilitate publică și activități de voluntariat, suspendarea ședinței de judecată în caz de impediment legitim pentru acuzat: sistemul de justiție penală al Statului Cetății Vaticanului se actualizează și modifică regulile sale pentru a răspunde exigențelor timpurilor și ale unei pedepse care să urmărească recuperarea persoanei condamnate. Acestea sunt prevederile conținute de Scrisoarea Apostolică în formă de „motu proprio” a Papei Francisc, publicată marți, 16 februarie a.c.
Primul articol stabilește o reducere a pedepsei de la 45 la 120 de zile pentru fiecare an de pedeapsă restrictivă deja executată de condamnatul care, în timpul executării pedepsei, „s-a comportat în așa fel încât să își demonstreze căința și a participat cu folos la programul de tratament și de reintegrare”. Când sentința devine executorie, condamnatul întocmește de comun acord cu judecătorul „un program de tratament și reintegrare”, cu angajamente destinate atenuării consecințelor infracțiunii. Persoana condamnată poate propune „efectuarea de munci cu utilitate publică, activități voluntare cu importanță socială”. Legislația anterioară nu prevedea nimic din toate acestea.
Al doilea articol modifică codul de procedură penală în sens „garantist” și desființează așa-numitul „proces in absentia” care era încă prezent în Codul Penal al Vaticanului. În cazul în care învinuitul refuză să participe la audiență fără să demonstreze existența unui impediment legitim, se continuă procesul în mod normal, admițând reprezentarea imputatului de către propriul avocat. Însă, dacă, acuzatul nu se prezintă la audiență și se demonstrează imposibilitatea de a se prezenta „din cauza unui impediment legitim și grav”, instanța sau judecătorul unic trebuie să suspende ședința de judecată.
Al treilea articol aduce modificări și completări la legea CCCLI (nn 351) privind sistemul judiciar. Acesta stabilește că magistrații în momentul încetării activității mențin „toate drepturile, asistența, pensia și garanțiile acordate” cetățenilor Statului Cetății Vaticanului. Un paragraf subliniază că persoana cu rolul de „promotor al justiției exercită în mod autonom și independent, în cele trei grade ale procesului, funcțiile de procuror și celelalte atribuite prin lege”. O schimbare importantă se referă la al doilea și al treilea grad de judecată. Până în prezent, era prevăzut ca, în caz de apel și recurs în casație, acuzatorul public să fie reprezentat de un magistrat diferit de cel din primul proces, (un magistrat) cu o însărcinare „ad hoc” pentru al doilea și al treilea grad de jurisdicție.
Acum, însă, prin două articole diferite, se stabilește că, și în caz de apel si recurs in casație, după cum se procedează în prima instanță, atribuțiile de procuror sunt îndeplinite de un magistrat din cadrul Oficiului Promotorului de Justiție, desemnat de însuși promotorul de justiție. Colegiul chemat să judece va fi, evident, diferit. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)