Vizită istorică a Papei la marele ayatollah Ali al-Sistani
06.03.2021, Bagdad (Catholica) - Papa Francisc a făcut sâmbătă o vizită istorică la locuința marelui ayatollah Ali al-Sistani. Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, a declarat pe 6 martie că cei doi lideri au vorbit îndelung într-o întâlnire privată, la reședința lui al-Sistani din Najaf, în centrul Irakului. „În timpul vizitei de curtoazie, care a durat aproximativ 45 de minute, Sfântul Părinte a subliniat importanța cooperării și prieteniei dintre comunitățile religioase, pentru a contribui – prin cultivarea respectului și dialogului reciproc – la binele Irakului, al regiunii și al întregii familii umane”, a spus Bruni. Întâlnirea – un moment extraordinar în relațiile dintre Biserica Catolică și islamul șiit – a avut loc în a doua zi a vizitei istorice a Papei în Irak.
Pontiful a rămas peste noapte la Nunțiatura Apostolică din Bagdad. A părăsit reședința sâmbătă dimineața, devreme, călătorind cu mașina la Aeroportul Internațional Bagdad. A luat avionul, o cursă Iraqi Airways, către Najaf, al treilea cel mai sfânt oraș al islamului șiit după Mecca și Medina. Acolo a fost întâmpinat de guvernatorul provinciei Najaf, Louay al-Yasiri, pe aeroportul din Najaf. Apoi a călătorit cu mașina la reședința modestă a lui Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani. A fost întâmpinat la intrare de fiul marelui ayatollah, Mohammed Rida, care l-a condus în camera în care tatăl său întreține conversații private cu vizitatorii. Despre liderul șiit se consideră că a jucat un rol critic în înfrângerea Statului Islamic în Irak. În timp ce forțele irakiene s-au confruntat cu luptători ai Statului Islamic în 2017, al-Sistani a îndemnat toți cetățenii irakieni să ia armele pentru a apăra țara, indiferent de etnie sau de credințele religioase. Mii de voluntari au răspuns la apel și au format Forțele de Mobilizare Populară, jucând un rol critic în oprirea Statului Islamic.
Bruni a spus: „Întâlnirea a fost o ocazie ca Papa să îi mulțumească marelui ayatollah al-Sistani pentru că a luat poziție – împreună cu comunitatea șiită – în apărarea celor mai vulnerabili și persecutați, pe fondul violenței și al marilor greutăți din ultimii ani, și pentru afirmarea sacralității vieții umane și a importanței unității poporului irakian”. După întâlnirea privată și o fotografie oficială, Papa s-a întors la Aeroportul Najaf. S-a urcat într-un avion către Nassiriya, un oraș de-a lungul malurilor râului Eufrat. A fost întâmpinat la sosire de Arhiepiscopul caldeean Habib Jajou de Basra și de Episcopul Firas Dardar, liderul Exarhatului patriarhal sirian de Basra. Au fost prezente și autorități civile și religioase. Apoi a călătorit cu mașina până pe Câmpia Ur pentru o întâlnire interreligioasă. „Plecând de la marele ayatollah, Sfântul Părinte a declarat că continuă să se roage ca Dumnezeu, Creatorul tuturor, să dea un viitor de pace și de fraternitate iubitei țări a Irakului, Orientului Mijlociu și întregii lumi”, a spus Bruni.